Kto podgląda to wie, że ja lubię kombinować, i cały czas wynajduje sobie nowe przepisy na ciasta.
O babce tulipan, pieczonej w keksówce, słyszałam już dawno, ale pomyślałam dlaczego by nie zrobić z niej ciasta i to z kremem.
Poszukałam i znalazła wiele przepisów, ale ostatecznie skorzystałam z tego , bo to ten sam, jak nie podobny. Musiałam też wykorzystać 500 g sera, które zostało mi po robieniu sernika.
Ciasto jest nadal babkowe, a co za tym idzie bardziej suche i piaskowe, ale dla tych smaków i kolorów warto je zrobić, nawet bez kremu lub z dowolnym.
Składniki
- 6 jaj
- 6 łyżek oliwy
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 kisiel wiśniowy
- 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj olej i miękką margarynę, oraz przesianą mąkę z proszkiem.
Ubij białka i delikatnie połącz z przygotowanym ciastem
Przygotuj 3 dodatkowe naczynia i podziel ciasto równo na 4 części.
Do każdej dodaj osobny składnik czyli mak, wiórki, suchy kisiel i kakao.
Wyłóż na blachę po łyżce ciasta na przemian i wyrównaj ciasto.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez ok. 35 minut.
Przed pieczeniem
Po przekrojeniu na pół
można nasączyć
Krem serowyJa ten przepis zmodyfikowałam dlatego masa serowa wyszła taka gęsta, śmiało możecie przełożyć ciasto kremem budyniowym lub karpatkowym
- 70 dag sera
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g margaryny
- 1,5 budyniu śmietankowego lub 1 duży budyń
- 1/2 szklanki mleka
- polewa
Przygotuj polewę i polej ciasto.
Podobne kolorowe, biszkoptowe ciasto jest już na moim blogu.
Rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńPycha <3
OdpowiedzUsuń