Bardzo mini, są moje, bo wykrawane foremkami, które jak zobaczyłam na wystawie zapragnęłam mieć :).
Pieczenie mazurków, nie jest skomplikowane, zaś ich dekoracja i słodycz, to już sama przyjemność.
Przepis na mini mazurki, spisałam sobie już rok temu ze strony Kasi, ale zrobiłam dopiero w tym roku.
Kiedy ciasto już ma trwalszą konsystencję, czas przystąpić do wykrawania i formowania mazurków.
Piec ok. 10 minut w 180 *C.
Dekorować, czekoladą, kajmakiem lub marmoladą.
Jajka zrobiłam, wypełniając je białą czekoladą, żółtko to brzoskwinia, a całość, oblane sokiem brzoskwiniowym z żelatyną.
Dodatkowo do koszyczka piekłam, też muffinki jogurtowe z tego przepisu.
A wy jakie słodkości, przygotowaliście na te święta ?
Pieczenie mazurków, nie jest skomplikowane, zaś ich dekoracja i słodycz, to już sama przyjemność.
Przepis na mini mazurki, spisałam sobie już rok temu ze strony Kasi, ale zrobiłam dopiero w tym roku.
- 125 g Kasi
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Kiedy ciasto już ma trwalszą konsystencję, czas przystąpić do wykrawania i formowania mazurków.
Piec ok. 10 minut w 180 *C.
Dekorować, czekoladą, kajmakiem lub marmoladą.
Jajka zrobiłam, wypełniając je białą czekoladą, żółtko to brzoskwinia, a całość, oblane sokiem brzoskwiniowym z żelatyną.
Dodatkowo do koszyczka piekłam, też muffinki jogurtowe z tego przepisu.
A wy jakie słodkości, przygotowaliście na te święta ?
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń