Uwielbiam testować przepisy na domowe pieczywo, bo to własnoręcznie przygotowane mimo długiego czasu oczekiwania smakuje lepiej. Dobra z tym własnoręcznie to trochę oszukuje, bo ciasto na chleby i bułki wyrabia za mnie robot wielofunkcyjny z hakiem. Kupiłam go kiedyś w Lidlu, nie jest najlepszy ale daje radę, oczywiście jak prawie każda Pani domu i blogerka kulinarna marzę, że w mojej kuchni stanie kiedyś KitchenAid.
Mąkę graham i pszenną razową z młynów Stoisław kupiłam w supermarkecie Intermarche Super.
Przepis na bułeczki mam z mojego jednego z ulubionych blogów mojewypieki.com
Z podanego przepisu wyszło mi 6 okrągłych bułeczek.
Mąkę graham i pszenną razową z młynów Stoisław kupiłam w supermarkecie Intermarche Super.
Przepis na bułeczki mam z mojego jednego z ulubionych blogów mojewypieki.com
Z podanego przepisu wyszło mi 6 okrągłych bułeczek.
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka melasy (dałam miód i niestety bułeczki były słodkie) ale mi to nie przeszkadza
- 1 łyżeczka soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki graham
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 30 ml oleju ok. 2 łyżki
- 14 g świeżych drożdży (takich użyłam) można też suche 7 g
Dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.
- Świeże drożdże rozpuść w połowie przygotowanej wody i poczekaj, aż trochę podrosną. Suche wsyp od razu do mąki.
- Do misy włóż wszystkie składniki, w moim przypadku uruchom mikser i wlewaj cienkim strumieniem wodę i mleko, oraz pod koniec drożdże.
- Wyrabiaj lub czekaj, aż się samo zrobi :).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 godziny w tym czasie poczytaj albo obejrzyj film :)
- Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrób ciasto, tutaj już najlepiej samodzielnie. Przygotuj wcześniej dużą blachę, ja wykładam papierem.
- Odrywaj z ciasta małe porcje i formuj bułeczki, przykryj ściereczką i poczekaj, aż trochę podrosną czyli jakieś 30 minut, przed pieczeniem posmaruj każdą mlekiem lub wodą.
- Nagrzej piekarnik do 200*C i w takiej temperaturze piecz bułeczki przez ok. 25 minut.
Jest pysznie !
PS. a na bułeczce Rama Aero
Fajny przepis! Ja też marzę o KitchenAidzie...
OdpowiedzUsuń