Ona Weronika: Ciasto cynamonowe z musem gruszkowym

piątek, 12 września 2014

Ciasto cynamonowe z musem gruszkowym

piątek, 12 września 2014
Ja nazwałabym je gruszkową pokusą, doskonałe połączenie smaków i perfekcyjny wygląd, a także jak zawsze idealne i profesjonalne zdjęcie na blogu Kasi, która gotuje bo lubi, skusiło mnie do wypróbowania tego przepisu. Do tego jego forma, ostatnio polubiłam ciasta w tortownicy, nie tylko łatwo je pokroić, ale też elegancko wyglądają. A przecież chyba każdy z nas taką formę ma w domu. Myślę, że można gruszki zastąpić jabłkami, a ciasto będzie równie dobrze smakować. Zdecydowałam się również na oprószenie całości wiórkami z czekolady.


Ciasto tortownica 24-26 cm
  • 2 jaja (temp. pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny (temp. pokojowa)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka (temp. pokojowa)
  • 100 g mąki
Jaja ubij z cukrem, na kremową masę dodaj masło, mleko i mąkę delikatnie miksując lub mieszając.
Przełóż do wysmarowanej tortownicy i piecz 20-25 minut w 180 *C. Piękny zapach cynamonu w kuchni i w domu gwarantowany, ciasto wilgotny i puszyste. Wystudź.

Mus  gruszkowy (potrzebny blender)
  • 2 kg gruszek
  • 1 i 1/2 opakowania galaretki cytrynowej w proszku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 50 g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki wody
Gruszki obrać i usunąć szypułki oraz gniazda nasienne, rozdrobnić i przełożyć do garnka, w którym jest masło i woda, gotować do miękkości. Zestawić z ognia i wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia, a później całość zmiksować na jednolitą masę (mus). Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wyłożyć na upieczone ciasto.

Masa śmietanowa
  • 400 ml śmietany 30 % do deserów (czyli duży kubek, lub 2 małe)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 100 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, kiedy zacznie tężeć dodać do ubitej śmietany z cukrem pudrem. Masę wyłożyć na mus gruszkowy, całość schłodzić w lodówce.



4 komentarze:

  1. Ojej, wygląda przepięknie i tak smakowicie! Uwielbiam gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus i masa śmietanowa super, spód ciasta ok, choć jak dla mnie spód i góra ciasta razem się nie komponują smakowo..osobno, jak najbardziej i tak też jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zapomniałaś wspomnieć, że przepis ukradziony z http://atelier.intermarche.pl/polaczeniesmakowe/gruszkowe-ciasto-z-delikatnym-musem-i-kremem-smietankowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oznaczyłam autorkę przepisu w moim wpisie. Kasia mogła współpracować z Intermarche, a jeśli nie to wykorzystano jej przepis i zdjęcie.

      Usuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...