Ja nazwałabym je gruszkową pokusą, doskonałe połączenie smaków i perfekcyjny wygląd, a także jak zawsze idealne i profesjonalne zdjęcie na blogu Kasi, która gotuje bo lubi, skusiło mnie do wypróbowania tego przepisu. Do tego jego forma, ostatnio polubiłam ciasta w tortownicy, nie tylko łatwo je pokroić, ale też elegancko wyglądają. A przecież chyba każdy z nas taką formę ma w domu. Myślę, że można gruszki zastąpić jabłkami, a ciasto będzie równie dobrze smakować. Zdecydowałam się również na oprószenie całości wiórkami z czekolady.
Ciasto tortownica 24-26 cm
Przełóż do wysmarowanej tortownicy i piecz 20-25 minut w 180 *C. Piękny zapach cynamonu w kuchni i w domu gwarantowany, ciasto wilgotny i puszyste. Wystudź.
Mus gruszkowy (potrzebny blender)
Masa śmietanowa
Ciasto tortownica 24-26 cm
- 2 jaja (temp. pokojowa)
- 100 g miękkiego masła lub margaryny (temp. pokojowa)
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka (temp. pokojowa)
- 100 g mąki
Przełóż do wysmarowanej tortownicy i piecz 20-25 minut w 180 *C. Piękny zapach cynamonu w kuchni i w domu gwarantowany, ciasto wilgotny i puszyste. Wystudź.
Mus gruszkowy (potrzebny blender)
- 2 kg gruszek
- 1 i 1/2 opakowania galaretki cytrynowej w proszku
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 50 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki wody
Masa śmietanowa
- 400 ml śmietany 30 % do deserów (czyli duży kubek, lub 2 małe)
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 100 ml wrzącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Ojej, wygląda przepięknie i tak smakowicie! Uwielbiam gruszki :)
OdpowiedzUsuńMus i masa śmietanowa super, spód ciasta ok, choć jak dla mnie spód i góra ciasta razem się nie komponują smakowo..osobno, jak najbardziej i tak też jadłam:)
OdpowiedzUsuńChyba zapomniałaś wspomnieć, że przepis ukradziony z http://atelier.intermarche.pl/polaczeniesmakowe/gruszkowe-ciasto-z-delikatnym-musem-i-kremem-smietankowym
OdpowiedzUsuńOznaczyłam autorkę przepisu w moim wpisie. Kasia mogła współpracować z Intermarche, a jeśli nie to wykorzystano jej przepis i zdjęcie.
UsuńCiasto brzmi wyśmienicie, a połączenie gruszek z cynamonem to klasyka, która nigdy nie zawodzi. Co do samego przygotowania, warto pamiętać, że po pysznym posiłku dobrze jest usiąść przy filiżance aromatycznej kawy, która doda energii do dalszego dnia. Szczególnie jeśli ciasto jest w formie tortownicy, idealnie komponuje się z chwilą relaksu przy dobrze zaparzonej kawie. Jeśli organizujesz spotkania lub chcesz zadbać o profesjonalną jakość napojów w biurze, możesz pomyśleć o wynajmie ekspresów do kawy, które zapewnią Ci doskonały napój do każdej okazji.
OdpowiedzUsuń