Ona Weronika: Ciasto kostka wiśniowa

piątek, 27 lutego 2015

Ciasto kostka wiśniowa

piątek, 27 lutego 2015
Pamiętacie muffinki zeberki z wiśniami, które dodałam tydzień temu. Do ich przygotowania otworzyłam słoiczek wiśni w cukrze i nie mogłam pozwolić żeby się zmarnowały. To szybko przeszukałam internet i znalazłam przepis na Ciasto Kostka Wiśniowa, zresztą z Waszego i mojego ulubionego bloga klik :).
Ciasto robi się jak murzynka i jest tak pyszne, że znikło w dwa dni, a to była średnia blacha.

ciasto kostka wiśniowa

Ciasto murzynek

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, a później przestudzić.
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier. Następnie po jednym żółtku, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Na końcu powoli dodawać masę kakaową i delikatnie mieszać.

Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut w 180 *C.

Po wystudzeniu przekroić na 2 równe placki i wg uznania nasączyć lub nie.

Masa wiśniowa (zmodyfikowana)
  • ok.300 g wiśni bez pestek w syropie
  • 600 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
Wiśnie z sokiem zmiksować blenderem, przy świeżych i mrożonych uzyskasz bardziej gładką masę. W mojej widoczne kawałki wiśni. Następnie powstałą masę zagotuj i do gorącej wsyp żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Czekaj aż masa zacznie tężeć i ubij śmietankę kremówkę na sztywno z 3 łyżkami cukru, a następnie dodawaj tężejącą masę wiśniową. Gotowy krem wiśniowy wyłóż na placek wg uznania może być połowa w środek, a reszta na wierzch, lub 2/3 do środka, a 1/3 na wierzch.

Polewa czekoladowa
  • 1 i 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 masła i 2 łyżki mleka
Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej misce, którą położysz na garnku z wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna). Żeby uzyskać bardziej płynną konsystencję, którą łatwo rozsmarujesz na cieście dodaj łyżkę masła i dwie łyżki mleka, lub więcej w zależności od gatunku i rodzaju użytej czekolady.
Zawsze też możesz użyć gotowej polewy ;).

Polecam też przepis na murzynka z wiśniami.


2 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...