Galaretkowiec czy śmietanowiec ? Jest doskonałe w każdym calu, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne. Spodoba się nie tylko dzieciom, łatwo się kroi i pięknie wygląda. Zawsze chciałam je upiec :), było pyszne. Polecam.
Przepis z bloga gotowaniecieszy.blox.pl
(forma 26x36 cm)
Biszkopt
Przepis z bloga gotowaniecieszy.blox.pl
(forma 26x36 cm)
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki oleju
Jaja ubić na pianę, pod koniec dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę do rozpuszczenia cukru. Dodajemy wodę i olej, następnie delikatnie mieszając łyżką dodać obie mąki z proszkiem.
Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej wyłożonej papierem formy i pieczemy w ok. 180 *C przez ok. 25 minut.
Masa śmietanowo-galaretkowa
- 650 ml śmietany kremówki 30-36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczona w ok. 1/2 szklanki gorącej wody.
- 3-4 galaretki w różnych kolorach (ja dałam 3 kolory, bo w sklepie nie było zielonej :), ale może i dobrze, bo taka ilość galaretek była wystarczająca).
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Najlepiej przelać je do form keksówek, lub pudełek po lodach, lub podobnych 1 l pojemników. Dlatego, że po zastygnięciu potrzebne będą kostki z galaretki.
Schłodzoną śmietanę ubić i pod koniec dodać do niej wystudzoną rozpuszczoną żelatynę, oraz pokrojone kostki z galaretki.
Biszkopt wcześniej przekroić na połowę i można nasączyć, u mnie jest to zwykle woda z sokiem z cytryny.
Na dolny biszkopt wyłożyć masę z galaretkami i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć i schłodzić ciasto w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
robiłam galaretkowca ale bez biszkoptu:) uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńAle zdolniacha z Ciebie, ja za to jestem mistrzynią zakalców ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto !
OdpowiedzUsuń