Ona Weronika: Ciasto galaretkowiec

piątek, 6 lutego 2015

Ciasto galaretkowiec

piątek, 6 lutego 2015
Galaretkowiec czy śmietanowiec ? Jest doskonałe w każdym calu, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne. Spodoba się nie tylko dzieciom, łatwo się kroi i pięknie wygląda. Zawsze chciałam je upiec :), było pyszne. Polecam.

ciasto galaretkowiec

Przepis z bloga gotowaniecieszy.blox.pl
(forma 26x36 cm)

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
Jaja ubić na pianę, pod koniec dodać cukier i dalej ubijać na gładką masę do rozpuszczenia cukru. Dodajemy wodę i olej, następnie delikatnie mieszając łyżką dodać obie mąki z proszkiem.
Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej wyłożonej papierem formy i pieczemy w ok. 180 *C przez ok. 25 minut.

Masa śmietanowo-galaretkowa
  • 650 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczona w ok. 1/2 szklanki gorącej wody.
  • 3-4 galaretki w różnych kolorach (ja dałam 3 kolory, bo w sklepie nie było zielonej :), ale może i dobrze, bo taka ilość galaretek była wystarczająca).
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Najlepiej przelać je do form keksówek, lub pudełek po lodach, lub podobnych 1 l pojemników. Dlatego, że po zastygnięciu potrzebne będą kostki z galaretki.
Schłodzoną śmietanę ubić i pod koniec dodać do niej wystudzoną rozpuszczoną żelatynę, oraz pokrojone kostki z galaretki.

Biszkopt wcześniej przekroić na połowę i można nasączyć, u mnie jest to zwykle woda z sokiem z cytryny.
Na dolny biszkopt wyłożyć masę z galaretkami i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć i schłodzić ciasto w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...