Ona Weronika: Ciasto cytrynowiec z herbatnikami

piątek, 13 lutego 2015

Ciasto cytrynowiec z herbatnikami

piątek, 13 lutego 2015
Cytrynowy to nie tylko mój ulubiony smak ale też kolor, nic tak nie pobudza i nie dodaje energii.
Zawsze wyjadam najpierw cytrynowe cukierki czy żelki :), lubię też herbatę z cytryną.
Ale największą miłością są jednak słodkie wypieki najlepiej te biszkoptowe.
Ciasto cytrynowiec ma wszystko, jest delikatne, kremowe i lekkie, a do tego cytrynowe.

ciasto cytrynowiec

Przepis z bloga arabeskawaniliowa.blog.pl

Biszkopt ten co w cieście Ananasek
(moja blacha 26 cm x36 cm)

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia.
Następnie delikatnie mieszając łopatką dodać po jednym żółtku. Wodę i przesiane mąki z proszkiem, delikatnie i partiami, połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut 180*C. Biszkopt po przestygnięciu nasączyć wg uznania.

Masa budyniowa
  • 2 torebki budyniu bez cukru śmietankowy lub waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • woda razem z sokiem ma być 500 ml
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
Na wodzie z cytryną i cukrem ugotować rozrobiony budyń w odlanej odrobinie wody. Wystudzić i zimny dodawać do zmiksowanego masła.

Masa piankowa
  • 500 ml śmietany kremowej 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wrzącej wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać tężejącą galaretkę.

Dodatkowo
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia
  • herbatniki
  • biała polewa lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
PS. Herbatniki dobrze jest lekko nasączyć, bo tak szybko nie zmiękną. Ciasto chłodzić w lodówce.

3 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...