Cytrynowy to nie tylko mój ulubiony smak ale też kolor, nic tak nie pobudza i nie dodaje energii.
Zawsze wyjadam najpierw cytrynowe cukierki czy żelki :), lubię też herbatę z cytryną.
Ale największą miłością są jednak słodkie wypieki najlepiej te biszkoptowe.
Ciasto cytrynowiec ma wszystko, jest delikatne, kremowe i lekkie, a do tego cytrynowe.
Przepis z bloga arabeskawaniliowa.blog.pl
Biszkopt ten co w cieście Ananasek
(moja blacha 26 cm x36 cm)
Zawsze wyjadam najpierw cytrynowe cukierki czy żelki :), lubię też herbatę z cytryną.
Ale największą miłością są jednak słodkie wypieki najlepiej te biszkoptowe.
Ciasto cytrynowiec ma wszystko, jest delikatne, kremowe i lekkie, a do tego cytrynowe.
Przepis z bloga arabeskawaniliowa.blog.pl
Biszkopt ten co w cieście Ananasek
(moja blacha 26 cm x36 cm)
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia.
Następnie delikatnie mieszając łopatką dodać po jednym żółtku. Wodę i przesiane mąki z proszkiem, delikatnie i partiami, połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut 180*C. Biszkopt po przestygnięciu nasączyć wg uznania.
Masa budyniowa
- 2 torebki budyniu bez cukru śmietankowy lub waniliowy
- sok z 1 cytryny
- woda razem z sokiem ma być 500 ml
- 200 g cukru
- 200 g masła
Na wodzie z cytryną i cukrem ugotować rozrobiony budyń w odlanej odrobinie wody. Wystudzić i zimny dodawać do zmiksowanego masła.
Masa piankowa
- 500 ml śmietany kremowej 30-36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wrzącej wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać tężejącą galaretkę.
Dodatkowo
- woda z sokiem z cytryny do nasączenia
- herbatniki
- biała polewa lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
PS. Herbatniki dobrze jest lekko nasączyć, bo tak szybko nie zmiękną. Ciasto chłodzić w lodówce.
mniam :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Musze sobie takie zrobić. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńU mnie ten cytrynowiec robi się od lat - polecam :)
OdpowiedzUsuńEkstra
OdpowiedzUsuń