Z ananasami, ale nie popularny ananasowiec, przy tym jest mniej pracy, a wygląda i smakuje równie dobrze.
Znalazłam nowy przepis na biszkopt, a pomysł na masę już kiedyś gdzieś widziałam i zapisałam.
Lekki i puszysty biszkopt, masa z owocami i lekka śmietanowa pianka, to musi smakować :).
Biszkopt z bloga
domowe-wypieki.pl
na tortownicę 26 cm, u mnie blacha 26 cm x36 cm
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia.
Następnie delikatnie mieszając łopatką dodać po jednym żółtku. Wodę i przesiane mąki z proszkiem, delikatnie i partiami, połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut 180*C.
Masa ananasowa
- 1 puszka ananasa w syropie
- 3 budynie śmietankowe
Ananasa pokroić w kostkę, lub kupić w kawałkach, ale ja wolę plastry. Sok/syrop przelać do pojemnika z miarką i dolać do niego tyle wody żeby łącznie było 900 ml płynu. Na tym ugotować budynie, wcześniej rozrabiając w małej ilości płynu, jeśli sok jest mało słodki można dosłodzić wg uznania. Pod koniec gotowania dodać pokrojony ananas i trochę przestudzić. Następnie wyłożyć na ostudzony i nasączony wodą z cytryną biszkopt.
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietany 30-36%
- 1 galaretka o smaku cytrynowym lub ananasowym (udało mi się kupić)
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do ostudzenia, kiedy zacznie żelować ubić śmietanę na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na ananasową, która powinna być wystudzona.
Całość posypać wiórkami ciemnej lub białej czekolady.
Pyszności <3
OdpowiedzUsuńLubię ananasa, a takiego ciasta nie jadłam :)