Ona Weronika: Ciasto Ananasek

piątek, 9 stycznia 2015

Ciasto Ananasek

piątek, 9 stycznia 2015
Z ananasami, ale nie popularny ananasowiec, przy tym jest mniej pracy, a wygląda i smakuje równie dobrze.
Znalazłam nowy przepis na biszkopt, a pomysł na masę już kiedyś gdzieś widziałam i zapisałam.
Lekki i puszysty biszkopt, masa z owocami i lekka śmietanowa pianka, to musi smakować :).

ciasto ananasek

Biszkopt z bloga domowe-wypieki.pl
na tortownicę 26 cm, u mnie blacha 26 cm x36 cm
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia.
Następnie delikatnie mieszając łopatką dodać po jednym żółtku. Wodę i przesiane mąki z proszkiem, delikatnie i partiami, połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut 180*C.

Masa ananasowa
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 3 budynie śmietankowe
 Ananasa pokroić w kostkę, lub kupić w kawałkach, ale ja wolę plastry. Sok/syrop przelać do pojemnika z miarką i dolać do niego tyle wody żeby łącznie było 900 ml płynu. Na tym ugotować budynie, wcześniej rozrabiając w małej ilości płynu, jeśli sok jest mało słodki można dosłodzić wg uznania. Pod koniec gotowania dodać pokrojony ananas i trochę przestudzić. Następnie wyłożyć na ostudzony i nasączony wodą z cytryną biszkopt.

Masa śmietanowa
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym lub ananasowym (udało mi się kupić)
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do ostudzenia, kiedy zacznie żelować ubić śmietanę na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na ananasową, która powinna być wystudzona.

Całość posypać wiórkami ciemnej lub białej czekolady.

ciasto ananasek

1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...