Uwielbiam piec chleby, bo całe ciasto robi za mnie maszyna/robot z hakiem, ale nie tylko dlatego. Wystarczy 5 minut, godzina wyrastania i godzina pieczenia, a później to już tylko czekać, aż ostygnie i zajadać. Chrupiący z pieca w twojej kuchni. To jest możliwe ! tylko 3 rodzaje mąk, dwie pewnie już masz w swojej kuchni, mąkę graham i świeże drożdże musisz kupić.
Przepis zapisałam w zeszycie i podpisałam Stoisław, bo tej marki kupiłam mąkę graham, ale teraz nie mogę znaleźć tego przepisu :).
Przepis na dużą formę keksówkę lub 2 małe.
Spróbuj też chleb z siemieniem lnianym lub chleb jak włoska ciabatta
Przepis zapisałam w zeszycie i podpisałam Stoisław, bo tej marki kupiłam mąkę graham, ale teraz nie mogę znaleźć tego przepisu :).
Przepis na dużą formę keksówkę lub 2 małe.
- 250 g mąka pszenna typ 450-500
- 250 g mąka graham Stoisław
- 150 g mąka żytnia
- 500 ml letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 kostki, czyli 50 g drożdży
Spróbuj też chleb z siemieniem lnianym lub chleb jak włoska ciabatta
Fajnie wygląda :-). Ja robię często chleb domowej roboty, ale bez drożdży, taki na szybko, pieczony na patelni bez tłuszczu :-).
OdpowiedzUsuń