Ona Weronika: Ciabatta włoski chleb

piątek, 14 listopada 2014

Ciabatta włoski chleb

piątek, 14 listopada 2014
Możesz upiec w domu, czas przygotowania jest długi, ale za to piecze się błyskawicznie. Przyznaję się, że jeszcze nie jadłam oryginalnej Ciabatty, a nawet kupnej. Pierwsze podejście skończyło w koszu na śmieci.
Ale teraz kiedy oglądałam poranny program "dzień dobry tvn" i zobaczyłam piękną Ciabattę upieczoną przez Pana Piotra Kucharskiego, pomyślałam spróbuję, a co mi tam. Mąkę mam, bo kupiłam kiedyś w Biedronce chlebową mąkę z młynów Stoisław, drożdże też, to zabieram się do pracy i po prawie 4 godzinach mam pachnący włoski chlebek, lekki pszenny i pełen dziur.

ciabatta przepis

Przepis jest na stronie dziendobry.tvn.pl, ale tutaj też go wkleję.
  • 400 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 15 g soli (1½ łyżeczki)
  • 20 ml oliwy
Zaczyn:
W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30–60 min, aby powstał zaczyn.

Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.
Wyrabiać 5–6 min w misce, najlepiej dłonią,(ja to robiłam silikonową łopatką) dzięki czemu ciasto będzie luźne. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.

Tutaj opis przygotowania jest nie co skomplikowany, ale jak ja dałam radę, to wy też :)

Miskę z powrotem do miski (? po prostu odstawiłam miskę i przykryłam ściereczką), przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Z doświadczenia wiem jednak, że im ciasto dłużej wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo.
W połowie tego czasu można ciasto naciągnąć. Wymieszać ciasto ręką, aby je odgazować. Następnie bardzo dokładnie obsypać kawałek papieru do pieczenia mąką pszenną. Najlepiej użyć do tego sita, aby uzyskać równą warstwę mąki bez prześwitów, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do papieru.
Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za rogi, poruszać raz w jedną, raz w drugą stronę, aby ciasto obkleiło się mąką i aby uformować ładny podłużny bochenek. Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia i powtórzyć czynność z drugą częścią. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godz. do garowania.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240ºC. Wstawić blachę, zaparować piekarnik i piec około 20–25 min. Po tym czasie wyjąć ciabatty z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Ja nie dzieliłam na dwa bochenki i mam jeden wielki :)

ciabatta przepis

Kiedyś bałam się nawet zaczynać robić chleb, ale najtrudniejszy pierwszy krok, później nie będziecie chcieli przestać próbować nowych wypieków. Kolejnym krokiem, który muszę kiedyś zrobić to przygotowanie zakwasu.

Już wiele razy pokazywałam na blogu chleb, ten z ziarnami gotowy i ten przygotowany w domu od zera.
To proste, a ty już lubisz ?

1 komentarz:

  1. Ja mam ochotę na chleb taki ze słonecznikiem lub innymi ziarnami- ciocia ostatnio sama upiekła i przyniosła nam spróbować, był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...