Czasami zdarza się tak, że zapomniałaś kupić, albo nie masz w domu jaj, jest jeszcze jedna możliwość jesteś na nie uczulona. A koniecznie masz ochotę na coś słodkiego, dlatego ja też postanowiłam wypróbować przepis na ciasto bez jaj. Nie jest tak puszyste jak biszkopt, przypomina bardziej ciasto muffinkowe lub kruche.Możesz je wykorzystać np. do przygotowania tortu, lub przełożyć ulubionym kremem.
Przepis pochodzi z bloga pinkcake (tortownica 26 cm)
kubek 300 ml
Do suchych dodać mokre i wymieszać, przełożyć do przygotowanej tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 40-50 minut.
Do przełożenia użyłam kremu z ciasta cytrynowego, ale nie miksowałam z margaryną, a wmieszałam ją do gorącej masy. Na wierzchu ,,Śnieżka" z łyżką żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody.
Przepis pochodzi z bloga pinkcake (tortownica 26 cm)
kubek 300 ml
- 2 kubki mąki pszennej
- 3/4 kubka cukru w tym wanilinowy
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 kubka oleju czyli ok. 150 ml
- 1 łyżka octu
- 1 kubek mleka
Do suchych dodać mokre i wymieszać, przełożyć do przygotowanej tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 40-50 minut.
Do przełożenia użyłam kremu z ciasta cytrynowego, ale nie miksowałam z margaryną, a wmieszałam ją do gorącej masy. Na wierzchu ,,Śnieżka" z łyżką żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.