Ona Weronika: Ciasto cytrynowe

piątek, 29 marca 2013

Ciasto cytrynowe

piątek, 29 marca 2013

Jedno z moich ulubionych wilgotne, kremowe, cytrynowe i aromatyczne, a przy tym efektowne.
Przepis pochodzi z internetu, niestety teraz nie mogę znaleźć jego źródła.

Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka i 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę. Dodaj oliwę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.


Masa cytrynowa

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki wody ¾ litra
  • Sok z 1 cytryny
  • Kostka masła lub margaryny 250 g
  • 2 żółtka (ja nie dodaje nie zmienia to konsystencji masy)
  • 1 galaretka cytrynowa w proszku


Wykonanie

Wodę ,cukier i sok z cytryny zagotować w garnku, budyń rozprowadzić w pozostawionej ¼ szklanki wody, wlać do gotującej wody i ugotować budyń ,następnie dodać sypką galaretkę i wszystko wymieszać i ostudzić.

Zmiksować masło z żółtkami i dodawać partiami wystudzony budyń ,będzie miał konsystencję kisielu, pamiętaj ! zawsze produkty muszą być o zbliżonej temperaturze inaczej masa się zważy . Gotową masę wyłożyć na wcześniej nasączony przygotowanym pączem np. z herbaty z cytryną lub cytryny  i wody , wedle uznania.





Wierzch
  • Duża paczka herbatników
  • biała polewa, czekolada, lub lukier
  • poncz do nasączenia herbatników

Herbatniki ilość w zależności od wielkości blachy tak żeby pokryły ciasto, można je też nasączyć ponczem z cytryny wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej cytrynowe, udekorować herbatniki lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą .

Schłodzić przed podaniem w lodówce.






Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...