Jedno z moich ulubionych wilgotne, kremowe, cytrynowe i aromatyczne, a przy tym efektowne.
Przepis pochodzi z internetu, niestety teraz nie mogę znaleźć jego źródła.
Biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka i 1 łyżka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę. Dodaj oliwę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.
Masa cytrynowa
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki wody ¾ litra
- Sok z 1 cytryny
- Kostka masła lub margaryny 250 g
- 2 żółtka (ja nie dodaje nie zmienia to konsystencji masy)
- 1 galaretka cytrynowa w proszku
Wykonanie
Wodę ,cukier i sok z cytryny zagotować w garnku, budyń
rozprowadzić w pozostawionej ¼ szklanki wody, wlać do gotującej wody i ugotować
budyń ,następnie dodać sypką galaretkę i wszystko wymieszać i ostudzić.
Zmiksować masło z żółtkami i dodawać partiami wystudzony
budyń ,będzie miał konsystencję kisielu, pamiętaj ! zawsze produkty muszą być o
zbliżonej temperaturze inaczej masa się zważy . Gotową masę wyłożyć na
wcześniej nasączony przygotowanym pączem np. z herbaty z cytryną lub cytryny i wody , wedle uznania.
Wierzch
- Duża paczka herbatników
- biała polewa, czekolada, lub lukier
- poncz do nasączenia herbatników
Herbatniki ilość w zależności od wielkości blachy tak żeby
pokryły ciasto, można je też nasączyć ponczem z cytryny wtedy ciasto będzie
jeszcze bardziej cytrynowe, udekorować herbatniki lukrem lub rozpuszczoną białą
czekoladą .
Schłodzić przed podaniem w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.