Ona Weronika: Ciasto łaciate, 3 kolory i smaki

piątek, 15 marca 2013

Ciasto łaciate, 3 kolory i smaki

piątek, 15 marca 2013
Znalezione w internecie stało się jednym z moich ulubionych, a zamieściła je lexi27 w serwisie www.mojeciasto.pl
To niezwykłe połączenie 3 smaków i kolorów, które nie tylko oryginalnie wygląda, ale też smakuje i pachnie podczas pieczenia.

Składniki na ciasto biszkoptowe
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżka kakao
dodatkowo
  • 1 słoiczek konfitury, dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie gotowego kremu np. Karpatka lub do tortów
  • orzechy włoskie na posypkę
 Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia, uzyskania szklistej trwałej masy.

Do masy dodawać po 1 żółtku mieszając łopatką, oraz olej. Partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.

Uzyskane ciasto podzielić na 3 równe porcję i do dać do każdej inny składnik. Do pierwszej suchy mak, do drugiej, wiórki, a do trzeciej kakao, każdą porcję delikatnie wymieszać.

Do przygotowanej blachy wykładamy po łyżce przygotowane trzy masy, robimy to naprzemiennie, albo najpierw jedną a później kolejne. Tak wyłożone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut.

Upieczone ciasto przekrawamy na pół.

Dolną część, smarujemy konfiturą i 3/4 przygotowanego kremu, przykrywamy górną częścią ciasta,a wierzch smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy posypką z orzechów.
Gotowe. Smacznego ;).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...