Znalezione w internecie stało się jednym z moich ulubionych, a zamieściła je lexi27 w serwisie www.mojeciasto.pl
To niezwykłe połączenie 3 smaków i kolorów, które nie tylko oryginalnie wygląda, ale też smakuje i pachnie podczas pieczenia.
Składniki na ciasto biszkoptowe
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 słoiczek konfitury, dżemu z czarnej porzeczki
- 1 opakowanie gotowego kremu np. Karpatka lub do tortów
- orzechy włoskie na posypkę
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia, uzyskania szklistej trwałej masy.
Do masy dodawać po 1 żółtku mieszając łopatką, oraz olej. Partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Uzyskane ciasto podzielić na 3 równe porcję i do dać do każdej inny składnik. Do pierwszej suchy mak, do drugiej, wiórki, a do trzeciej kakao, każdą porcję delikatnie wymieszać.
Upieczone ciasto przekrawamy na pół.
Dolną część, smarujemy konfiturą i 3/4 przygotowanego kremu, przykrywamy górną częścią ciasta,a wierzch smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy posypką z orzechów.
Gotowe. Smacznego ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.