Tak jak wspomniałam w poprzednim słodkim poście, uwielbiam piec ciasta i wszelkie słodkości.
Długo szukałam przepisu idealnego na biszkopt, bo to podstawa pysznych przekładańców z kremem, tortów i nie tylko. To także zdrowe, smaczne i lekkie ciasto, wcale nie takie trudne do przygotowania. ;)
Moje top 3 biszkoptów które często naprzemiennie wykorzystuje.
Biszkopt naturalny (przepis pochodzi z książki technologia gastronomiczna z towaroznawstwem).
- 6 jaj
- 180 g cukru
- 180 g mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 10 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Istnieją 3 sposoby ja zawsze robię tym najprostszym i najwygodniejszym.
Sposób 1
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz od 30 do 40 minut, w zależności od grubości, kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.
Pozostałe sposoby przygotowania to
Sposób 2 dodaje się po połowie cukier do żółtek i białek itd.
Sposób 3 ubija się żółtka z cukrem na parze ...
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Biszkopt wilgotny i puszysty (pochodzi z przepisu na ciasto cytrynowe, znaleziony w internecie)
po zdjęciu skórki i nasączeniu sokiem z cytryny + woda
- 6 jaj
- 1 szklanka i 1 łyżka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę. Dodaj oliwę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Biszkopt lekki, puszysty i piaskowy (przepis pochodzi z ciasta delicje, znaleziony w internecie autor: sasanka24 www.mojeciasto.pl)
- 7 jaj , ja daję 6 jak mam duże
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie) z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.
mój ostatni to faworyt, w przyszłości pokażę wam całe ciasto z tym biszkoptem.
Kilka cennych rad :
- delikatność i dokładność to podstawa
- zawsze nasączam każdą warstwę biszkoptu, wtedy jest wilgotny i jeszcze bardziej puszysty
- zdejmuje skórkę pod masy i galaretki
- nigdy nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia (może to spowodować opadnięcie biszkoptu), a kiedy wyjmujesz ciasto stopniowo je uchylaj
- wyjmuje ciasto z blachy i przekładam na kratkę piekarnika do wystygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.