Ona Weronika: Biszkopt przepis podstawowy

piątek, 8 marca 2013

Biszkopt przepis podstawowy

piątek, 8 marca 2013
Tak jak wspomniałam w poprzednim słodkim poście, uwielbiam piec ciasta i wszelkie słodkości.
Długo szukałam przepisu idealnego na biszkopt, bo to podstawa pysznych przekładańców z kremem, tortów i nie tylko. To także zdrowe, smaczne i lekkie ciasto, wcale nie takie trudne do przygotowania. ;)

Moje top 3 biszkoptów które często naprzemiennie wykorzystuje.


Biszkopt naturalny (przepis pochodzi z książki technologia gastronomiczna z towaroznawstwem).
  • 6 jaj
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 10 g cukru waniliowego
i nic więcej nam nie trzeba to podstawowe składniki, bez proszku do pieczenia, możemy otrzymać równie puszysty i wyrośnięty biszkopt. Dlaczego ? Cały sekret biszkoptów tkwi w dobrze ubitej pianie, utrwalonej cukrem.

Sposób przygotowania
Istnieją 3 sposoby ja zawsze robię tym najprostszym i najwygodniejszym.

Sposób 1 
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz od 30 do 40 minut, w zależności od grubości, kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.

Pozostałe sposoby przygotowania to 
Sposób 2 dodaje się po połowie cukier do żółtek i białek itd.
Sposób 3 ubija się żółtka z cukrem na parze ...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Biszkopt wilgotny i puszysty (pochodzi z przepisu na ciasto cytrynowe, znaleziony w internecie)


po zdjęciu skórki i nasączeniu sokiem z cytryny + woda



  • 6 jaj
  • 1 szklanka i 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę. Dodaj oliwę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Biszkopt lekki, puszysty i piaskowy (przepis pochodzi z ciasta delicje, znaleziony w internecie autor: sasanka24 www.mojeciasto.pl







  • 7 jaj , ja daję 6 jak mam duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie)  z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.






mój ostatni to faworyt, w przyszłości pokażę wam całe ciasto z tym biszkoptem.

Kilka cennych rad :
  • delikatność i dokładność to podstawa
  • zawsze nasączam każdą warstwę  biszkoptu, wtedy jest wilgotny i jeszcze bardziej puszysty
  • zdejmuje skórkę pod masy i galaretki
  • nigdy nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia (może to spowodować opadnięcie biszkoptu), a kiedy wyjmujesz ciasto stopniowo je uchylaj
  • wyjmuje ciasto z blachy i przekładam na kratkę piekarnika do wystygnięcia
Polecasz inne, lubisz, masz pytanie ?  Napisz do mnie lub zostaw komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...