Ona Weronika: Ciasto Kubuś

piątek, 22 marca 2013

Ciasto Kubuś

piątek, 22 marca 2013
Doskonałe jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, sama nie mogłam uwierzyć, że to może smakować ;)
W internecie znaleźć można wiele przepisów, tak jak wiele jest konsumentów, każdy na pewno znajdzie swoje odpowiednie połączenie, bo kombinować możesz do woli.

Krok pierwszy upiecz dowolne ciasto biszkoptowe np. z moich ulubionych KLIK

Biszkopt
  • 7 jaj , ja daję 6 jak mam duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie)  z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.



Masa kubusiowo- budyniowa
  • duży sok marchewkowy, bananowy itp. typu Kubuś ok. 1l
  • 3 budynie śmietankowe/waniliowe w proszku


Jak zrobić ?
Sok przelej do garnka/rondla i zagotuj, budynie rozprowadź w ok. pół szklanki soku. Tutaj nie ma nic skomplikowanego, bo jeśli umiesz ugotować budyń to i z soku go ugotujesz ;), nie dodawaj cukru bo sok jest słodki, chyba że chcesz to musisz spróbować czy ci smakuje. Lekko studzisz masę budyniową i jeszcze gorącą wykładasz na wystudzony biszkopt, bo masa szybko tężeje.




Masa śmietanowa lub ubita śmietana 30 % 0,5 l i śmietan-fix.


  • 2 śnieżki, bite śmietany w proszku
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
  • 400 ml mleka 
Jak zrobić ?
Śnieżkę miksuje z mlekiem, kiedy jest już ubita dodaje rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie, przestudzoną. Można dodać mniej mleka wtedy warstwa śmietanowa będzie bardziej sztywna, albo więcej żelatyny, ale moja łatwo się kroiła.


Czekolada lub polewa do dekoracji 


Smacznego ;)




1 komentarz:

  1. Yyymmpyszniewygląda ja imoje córeczki 4 latka i 13 miesiecy uwielbiamyciasta jutro biore sie do pracy

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...