Ciasto biszkoptowe jest moim ulubionym i to właśnie z nim szukam przepisów. Dawno temu zanotowałam dziwny i ciekawy przepis na masę bułkową, a dopiero teraz odkryłam, że to ciasto z tą masą, to się nazywa Łabędzi puch. Dokładnie tak smakuje i wygląda. Składniki czyli suche bułeczki kajzerki zdarza się mieć każdemu, a masa z ich wykorzystaniem naprawdę dobrze smakuje, do tego wiórki kokosowe. Co tu dużo mówić i pisać smakuje i wygląda niebiańsko.
Przepis z bloga przystole.blox.pl
blacha o wymiarach 26 cm x36 cm
Biszkopt
Przepis z bloga przystole.blox.pl
blacha o wymiarach 26 cm x36 cm
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru (u mnie biały kryształ)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier z cukrem waniliowym i dalej miksować do rozpuszczenia.
Teraz kolejno dodać po żółtku i mieszać łopatką. Następnie dodać olej i wodę. Przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszać do połączenia składników.
Przygotować blachę, ja zawsze wykładam papierem i przełożyć ciasto. Piecz 30-40 minut w 180 *C.
Masa bułkowa z wiórkami
- 2 nieduże czerstwe kajzerki (ja dałam 2, 5) jakieś 100 g
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 100 g wiórków kokosowych
- 1,5 kostki masła (300 g) w temperaturze pokojowej
Bułki jeśli się da to połamać i zalać 2 szklankami zimnego mleka, żeby namiękły. Następnie rozgnieść je widelcem, albo nawet zmiksować blenderem.
Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy. Całość gotować na wolnym ogniu i mieszać przez ok. 5 minut.
Masę odstawić do ostygnięcia.
Masło ubić na puch mikserem i dodawać do niego po łyżce przestudzonej masy bułkowej.
Dżem z czarnej porzeczki słoiczek ok.350 g
Posypka z wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g wiórek kokosowych
Łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać cukier i smażyć do rozpuszczenia, następnie dodać wiórki i smażyć do zrumienienia. Lekko przestudzić.
Biszkopt przekroić na 2 równe części, dolną warstwę można ale nie trzeba nasączać, bo za chwilę wyłożyć trzeba na niego dżem porzeczkowy. Nasączyć wodą z cytryną można górny biszkopt.
Na porzeczki wyłożyć połowę masy, albo 2/3, w zależności ile chcecie mieć na górze.
Posmarowany masą górny biszkopt, posypać przestudzoną posypką i lekko docisnąć.
mniami!!
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń