Nie ma chyba osoby, która nie znałaby szarlotki, ale ja postanowiłam poszukać przepisu w którym wykorzystam biszkopt i jabłka, a także piankę.
Kiedyś trafiłam na blog Arabeski, a tam na jej przepis na ciasto delicja.
Jako, że mam swój ulubiony przepis na biszkopt i piankę, to wykorzystałam tylko przepis na masę jabłkową.
Biszkopt
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie) z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.
Masa jabłkowa
- 4 duże jabłka
- 2 galaretki agrestowe
- 1 i 1/2 szklanki wody
Do garnka lub rondla wlewamy wodę i dodajemy jabłka, dusimy do miękkości, a później wsypujemy sypkie galaretki i studzimy.
Masę wykładamy na biszkopt.
Pianka
- 2 bite śmietany w proszku
- 400 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody
Na wierzch zetrzeć czekoladę na wiórki.
4 duże jabłka
- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)
- 1,5 szkl. wody
Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/delicja.html#sthash.fZCKBHIw.dpuf
- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)
- 1,5 szkl. wody
Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/delicja.html#sthash.fZCKBHIw.dpuf
4 duże jabłka
- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)
- 1,5 szkl. wody
Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/delicja.html#sthash.fZCKBHIw.dpuf
- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)
- 1,5 szkl. wody
Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/delicja.html#sthash.fZCKBHIw.dpuf
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale pychotka... od dłuższego czasu chodzi za mną takie ciacho na biszkopcie z galaretką i pianką ;)
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze.
OdpowiedzUsuńWidzę, że mamy tu coś podobnego do ciasta "Shreck" :))
OdpowiedzUsuńCiasto Shrek, też już jest na blogu, polecam
UsuńŚlicznie wygląda, dokładny przepis :)
OdpowiedzUsuń