Ona Weronika: Ciasto zielone jabłuszko

piątek, 8 listopada 2013

Ciasto zielone jabłuszko

piątek, 8 listopada 2013
Koniec lata i jesień to czas na zbiory, m.in. naszych polskich rumianych jabłek.
Nie ma chyba osoby, która nie znałaby szarlotki, ale ja postanowiłam poszukać przepisu w którym wykorzystam biszkopt i jabłka, a także piankę.



Kiedyś trafiłam na blog Arabeski, a tam na jej przepis na ciasto delicja.
Jako, że mam swój ulubiony przepis na biszkopt i piankę, to wykorzystałam tylko przepis na masę jabłkową.

Biszkopt
  • 4 jaja  
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 400, 405, 450)  
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie)  z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.

  
Masa jabłkowa 
  • 4 duże jabłka
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 i 1/2  szklanki wody
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, (żeby jabłka nie ściemniały można odrobinę skropić sokiem z cytryny).
Do garnka lub rondla wlewamy wodę i dodajemy jabłka, dusimy do miękkości, a później wsypujemy sypkie galaretki i studzimy.
Masę wykładamy na biszkopt.



Pianka
  • 2 bite śmietany w proszku
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody 
Śnieżki ubić z mlekiem, pod koniec dodać przestudzoną żelatynę, szybko wykładać na masę jabłkową, bo tężeje. 


Na wierzch zetrzeć czekoladę na wiórki.

4 duże jabłka
- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)
- 1,5 szkl. wody

Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/delicja.html#sthash.fZCKBHIw.dpuf
4 duże jabłka
- 2 galaretki o jednakowym smaku (najlepiej pomarańczowe)
- 1,5 szkl. wody

Jabłka zetrzeć na tarce i ugotować w 1,5 szkl. wody do miękkości. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać, wystudzić (należy uważać aby nie stężało za mocno). Wyłożyć na biszkopt i schłodzić. - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/delicja.html#sthash.fZCKBHIw.dpuf

6 komentarzy:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...