Nawet mężczyźni potrafią ją przyrządzić.
W Polsce jadana zwykle na śniadania, ja jadam ją jak nie mam pomysłu na obiad i się spieszę.
Znam restaurację hotelu ***, która smaży na śniadania, jajecznicę na oczach gości.
Co potrzebujesz ? (dla 1 osoby)
- jaja (2-3)
- masło lub margarynę do smażenia
- ulubione dodatki, szynka, szczypiorek, pomidory, cebula
- sól i pieprz do smaku
Jedni lubią mniej lub bardziej ścięte jaja.
Lub jednolitą puszystą masę jajeczną (można dodać łyżkę słodkiej śmietanki, wtedy będzie bardziej delikatniejsza). W tym celu mieszamy jaja trzepaczką lekko je ubijając.
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy dodatki (na średnim ogniu), i wybijamy jaja, lub wylewamy masę jajeczną i mieszamy.
Sekret tkwi podobno w podważaniu łopatką brzegów masy. A każdy i tak robi jak lubi :).
Efekt można wyjadać na gorąco z patelni, sycąca i rozgrzewająca, duża porcja pełnowartościowego białka.
Do tego świeży chlebek lub bułeczka z masełkiem.
Smacznego !.
Macie jakieś swoje ulubione sposoby i przepisy na jajecznicę ?
Uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńJajecznica najlepsza na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń