Proste w przygotowaniu, należy do ciast typu ,,babka'', nie jest tak lekkie jak biszkopt, bo zawiera olej.
Wyjątkowo efektowne i smaczne, a w duecie z kremem , może konkurować z tortem.
Przepis z opakowania cukru wanilinowego Delecta
Składniki (tortownica)
(możesz przygotować również w tradycyjnej formie/blaszce)
- 5 jaj
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody (może być z gazem, dodatkowe bąbelki)
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duży cukier wanilinowy 32 g, np.Delecta
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao.
Na środek (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką ) tortownicy wylewać na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta, ja robiłam to w kilku miejscach, nie tylko na środku :).
Piec w nagrzanym do 180 *C piekarniku przez ok. 1 godzinę czyli 60 minut.
Można od razu po wystudzeniu spożywać, ale u mnie nikt nie lubi suchych ciast.
Dlatego przekroiłam ciasto na pół i przełożyłam gotowym kremem tortowym o smaku ajerkoniak. Doskonale smakowało to połączenie, ciasto dodatkowo nasączyłam wodą z cytryną, wierzch posmarowałam połową kremu i polałam rozpuszczoną czekoladą.
po przekrojeniu na pół
z kremem
polewą z czekolady
środek
Musicie przyznać, że to fajna alternatywa dla biszkoptowego tortu, taki tort zebra, na pewno spodoba się dzieciom.
Zebra to ciasto, które uwielbiam od dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńUzyskałaś ładny efekt. Czy osiągnęłaś go lejąc na zmianę odrobinę ciasta jasnego, potem ciemnego itd?
Poprawnie należałoby wylewać ciasto na sam środek, a że i tak się rozpływało na boki, to zrobiłam to w kilku miejscach, stąd tych 5 kleksów :). Ciasto nakładałam dużą łyżką, jasne, ciemne i tak na zmianę, myślę żeby było szybciej i efekt na środku to potrzeba większej łyżki np. wazowej.
Usuńale smaka mi narobiłaś a od jutra miałam nie jesc słodkości......
OdpowiedzUsuńJa nie znałam. Ale już znam i jak zmobilizuje się do pieczenie ciast może skorzystam. :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i na pewno jest pyszne, ale ja mam taki anty-talent do pieczenia, że nieprędko zabiorę się za ciasto tego typu ;) muszę chyba zacząć od jak najmniej skomplikowanych przepisów.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń