Ona Weronika: Ciasto zebra

piątek, 22 listopada 2013

Ciasto zebra

piątek, 22 listopada 2013
Kto nie zna tego ciasta :) ?. Fakt jest ono mało popularne, ale przynajmniej raz w życiu każdy je jadł.
Proste w przygotowaniu, należy do ciast typu ,,babka'', nie jest tak lekkie jak biszkopt, bo zawiera olej.
Wyjątkowo efektowne i smaczne, a w duecie z kremem , może konkurować z tortem.




Przepis z opakowania cukru wanilinowego Delecta
Składniki (tortownica)
(możesz przygotować również w tradycyjnej formie/blaszce)
  • 5 jaj
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody (może być z gazem, dodatkowe bąbelki)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży cukier wanilinowy 32 g, np.Delecta
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, partiami dodawać, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz olej. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao.

Na środek (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką ) tortownicy wylewać na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta, ja robiłam to w kilku miejscach, nie tylko na środku :).



Piec w nagrzanym do 180 *C piekarniku przez ok. 1 godzinę czyli 60 minut.

Można od razu po wystudzeniu spożywać, ale u mnie nikt nie lubi suchych ciast.
Dlatego przekroiłam ciasto na pół i przełożyłam gotowym kremem tortowym o smaku ajerkoniak. Doskonale smakowało to połączenie, ciasto dodatkowo nasączyłam wodą z cytryną, wierzch posmarowałam połową kremu i polałam rozpuszczoną czekoladą.

 po przekrojeniu na pół
 z kremem
 polewą z czekolady
środek

Musicie przyznać, że to fajna alternatywa dla biszkoptowego tortu, taki tort zebra, na pewno spodoba się dzieciom.

6 komentarzy:

  1. Zebra to ciasto, które uwielbiam od dzieciństwa ;)
    Uzyskałaś ładny efekt. Czy osiągnęłaś go lejąc na zmianę odrobinę ciasta jasnego, potem ciemnego itd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawnie należałoby wylewać ciasto na sam środek, a że i tak się rozpływało na boki, to zrobiłam to w kilku miejscach, stąd tych 5 kleksów :). Ciasto nakładałam dużą łyżką, jasne, ciemne i tak na zmianę, myślę żeby było szybciej i efekt na środku to potrzeba większej łyżki np. wazowej.

      Usuń
  2. ale smaka mi narobiłaś a od jutra miałam nie jesc słodkości......

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie znałam. Ale już znam i jak zmobilizuje się do pieczenie ciast może skorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i na pewno jest pyszne, ale ja mam taki anty-talent do pieczenia, że nieprędko zabiorę się za ciasto tego typu ;) muszę chyba zacząć od jak najmniej skomplikowanych przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...