Ekstremalnie słodkie, dojrzewające i pyszne, z chrupiącymi orzechami. To tylko jedna z odmian orzechowca lub miodownika. Orzechy najlepsze są włoskie, ale równie dobrze smakuje z ziemnymi. Czy znajdzie się ktoś, kto nigdy nie jadł tego ciasta ?
Przepis z bloga slodkiezapomnienie
Ciasto 3 krucho-miodowe blaty
Temperatura 180 * 15-20 minut.
Masa miodowo-orzechowa na 3 placek
Masy do przełożenia
Tutaj też jestem
Przepis z bloga slodkiezapomnienie
Ciasto 3 krucho-miodowe blaty
- 600g mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200g margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
Temperatura 180 * 15-20 minut.
Masa miodowo-orzechowa na 3 placek
- 125g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200g posiekanych orzechów włoskich
Masy do przełożenia
- puszka gotowej masy kajmakowej
- 1 duży budyń śmietankowy/waniliowy, ugotowany w 0,5 l mleka z ilością cukru podaną na opakowaniu, a do jeszcze gorącego wmieszać 100 g masła lub margaryny. Możesz też zmiksować z zimnym masłem budyń.
Wygląda pysznie, na szczęście po świętach mam już dość słodkości, więc będę nieugięta i nie spróbuję zrobić tego cuda.
OdpowiedzUsuńPS.: Nominowałam Cię do tagu Liebster Blog Award. Mam nadzieję, że weźmiesz w nim udział.
(Pytania znajdziesz tutaj: http://oolgao.blogspot.com/2015/01/tag-liebster-blog-award.html#more)
Pozdrawiam serdecznie. :)