Jest to najprostszy i najlepszy przepis na ciasto kakaowe, które w swoim przygotowaniu przypomina murzynka. Puszyste, delikatne i mocno kakaowe, możesz zjeść je samodzielnie lub przełożyć dowolnym kremem. Przepis z nim już robiłam wtedy była to zmieniona odrobinę Kostka wiśniowa.
Ciasto murzynek
Ciasto murzynek
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, a później przestudzić.
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier. Następnie po jednym żółtku, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Na końcu powoli dodawać masę kakaową i delikatnie mieszać.
Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut w 180 *C.
Masa śmietankowo-cytrynowa
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wrzącej wody
Śmietanę ubić na sztywną masę i pod koniec dodać tężejącą galaretkę.
Masę wyłożyć na nasączony wodą z sokiem z cytryny i przykryć drugim blatem ciasta.
Polewa czekoladowa
- 1 i 1/2 tabliczki czekolady
- 1 masła i 2 łyżki mleka
Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej misce, którą położysz na garnku z wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna). Żeby uzyskać bardziej płynną konsystencję, którą łatwo rozsmarujesz na cieście dodaj łyżkę masła i dwie łyżki mleka, lub więcej w zależności od gatunku i rodzaju użytej czekolady.
Zawsze też możesz użyć gotowej polewy ;).
Chyba sobie jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńMoja mama na Święta zrobiła coś podobnego, z tym, że bez czeko, a samo kakao. Pyszność :3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na bloga www.ziarnista.blogspot.com