Wraz z pierwszymi promieniami słońca częściej mam ochotę na lekkie i orzeźwiające desery.
Ten torcik wymyśliłam dlatego, że miałam połowę wiaderka sera twarogowego ze świąt.
Własnoręcznie przygotowane połówki brzoskwiń w syropie i bardzo smaczne galaretki brzoskwiniowe.
Wyszło z tego całkiem smaczne połączenie, a kolor pomarańczowy, podobnie jak żółty poprawia nie tylko apetyt, ale też nastrój.
Przepis na tortownicę 26 cm.
Biszkopt
Ten torcik wymyśliłam dlatego, że miałam połowę wiaderka sera twarogowego ze świąt.
Własnoręcznie przygotowane połówki brzoskwiń w syropie i bardzo smaczne galaretki brzoskwiniowe.
Wyszło z tego całkiem smaczne połączenie, a kolor pomarańczowy, podobnie jak żółty poprawia nie tylko apetyt, ale też nastrój.
Przepis na tortownicę 26 cm.
Biszkopt
- 3 jaja
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia.
Do masy wmieszaj po jednym żółtku, dodaj łyżkę wody i przesiane mąki z proszkiem delikatnie mieszając.
Tortownicę wyłóż papierem lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto i wyrównaj.
Nagrzej piekarnik do 180 * C i piecz w tej temperaturze przez ok.25 minut.
Po upieczeniu zdejmij obręcz tortownicy i wystudź biszkopt, oraz przekrój go na dwa równe krążki.
Nasącz ponczem z wody i cytryny.
Masa serowa z galaretką
- 500 g sera śmietankowego z wiaderka lub waniliowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
Kiedy galaretka zacznie tężeć, dodaj ją do sera i zmiksuj na gładką masę.
Pierwszy krążek biszkoptu przełóż do tortownicy i na niego wylej masę serową.
Przykryj drugim krążkiem biszkoptu.
Masa śmietankowa
- 1 śnieżka na mleko i 200 ml mleka
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Śnieżkę lub małą śmietankę kremówkę ubij na sztywno i pod koniec dodaj przestudzoną żelatynę.
Masę wyłóż na górę biszkoptu. Na niej poukładaj kawałki brzoskwiń lub całe połówki, wybór należy do ciebie, możesz też je pominąć.
Galaretki brzoskwiniowe 2 sztuki przygotowane wg przepisu na opakowaniu lub użyj o 200 ml mniej wody.
Jak wam się podoba, tak naprawdę ten torcik w zależności od użytej galaretki i owoców może mieć dowolny smak. Możecie też wykorzystać całe wiaderko sera 1 kg, a pominąć masę śmietanową, lub na odwrót.
lubię taki lekkie desery:)
OdpowiedzUsuńTorciki to jest to co lubię :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z brzoskwiniami. Chyba zrobię ten torcik :)
OdpowiedzUsuń