Ona Weronika: Biszkoptowy torcik brzoskwiniowy

piątek, 17 kwietnia 2015

Biszkoptowy torcik brzoskwiniowy

piątek, 17 kwietnia 2015
Wraz z pierwszymi promieniami słońca częściej mam ochotę na lekkie i orzeźwiające desery.
Ten torcik wymyśliłam dlatego, że miałam połowę wiaderka sera twarogowego ze świąt.
Własnoręcznie przygotowane połówki brzoskwiń w syropie i bardzo smaczne galaretki brzoskwiniowe.
Wyszło z tego całkiem smaczne połączenie, a kolor pomarańczowy, podobnie jak żółty poprawia nie tylko apetyt, ale też nastrój.

biszkoptowy torcik



Przepis na tortownicę 26 cm.

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. 
Do masy wmieszaj po jednym żółtku, dodaj łyżkę wody i przesiane mąki z proszkiem delikatnie mieszając.
Tortownicę wyłóż papierem lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto i wyrównaj.
Nagrzej piekarnik do 180 * C i piecz w tej temperaturze przez ok.25 minut.

Po upieczeniu zdejmij obręcz tortownicy i wystudź biszkopt, oraz przekrój go na dwa równe krążki.
Nasącz ponczem z wody i cytryny.

Masa serowa z galaretką
  • 500 g sera śmietankowego z wiaderka lub waniliowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
Kiedy galaretka zacznie tężeć, dodaj ją do sera i zmiksuj na gładką masę. 
Pierwszy krążek biszkoptu przełóż do tortownicy i na niego wylej masę serową.
Przykryj drugim krążkiem biszkoptu.

Masa śmietankowa
  • 1 śnieżka na mleko i 200 ml mleka
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Śnieżkę lub małą śmietankę kremówkę ubij na sztywno i pod koniec dodaj przestudzoną żelatynę.
Masę wyłóż na górę biszkoptu. Na niej poukładaj kawałki brzoskwiń lub całe połówki, wybór należy do ciebie, możesz też je pominąć.

Galaretki brzoskwiniowe 2 sztuki przygotowane wg przepisu na opakowaniu lub użyj o 200 ml mniej wody.

Jak wam się podoba, tak naprawdę ten torcik w zależności od użytej galaretki i owoców może mieć dowolny smak. Możecie też wykorzystać całe wiaderko sera 1 kg, a pominąć masę śmietanową, lub na odwrót.

3 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...