Ona Weronika: Ciasto puszek-okruszek

poniedziałek, 4 maja 2015

Ciasto puszek-okruszek

poniedziałek, 4 maja 2015
W piątkowy wieczór, a później w sobotę rano zawsze mam ten sam problem jakie ciasto upiec na weekend ?
Na szczęście ktoś mądry wymyślił blogi kulinarne, dzięki temu codziennie mogę się inspirować i korzystać z pomysłów innych.
Ciasto puszek jest delikatne i intrygujące w smaku, a przy tym owocowo pachnie i smakuje.
Strukturą przypomina ciasto babkowe, a oryginalne połączenie 3 smaków czyni je wyjątkowym.
Podobne do ciasta 3 kolory/łaciate lub ciasta/babki tulipan.
Przepis wymyśliła jedna z moich ulubionych blogerek kulinarnych ostra-na-slodko.pl.




Ciasto (mała blacha)

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego lub innego czerwonego
  • 2 łyżki maku suchego
  • 2 łyżki kakao
Masa śmietanowo-galaretkowa
  • 500 ml śmietany 30-36 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka truskawkowa
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie delikatnie mieszając po jednym żółtku i cienkim strumieniem wlać olej. Mąkę przesianą z proszkiem dodawać partiami.

Teraz najtrudniejsza część podzielić powstałe ciasto na 3 równe porcje i do jednej dodać kisiel w proszku, do drugiej mak, a do ostatniej kakao.

Wyłożenie na blachę dowolne, ja najpierw wyłożyłam kleksy ciemnego ciasta, gdzieś pomiędzy makowe i na końcu z kisielem. Czas na mieszanie widelcem ;) najlepiej "esy-floresy" żeby smaki dobrze się połączyły.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i nasączamy wg uznania wodą z cytryną.

Galaretkę żółtą rozpuszczamy w szklance gorącej wody, to samo robimy z czerwoną, studzimy.
Śmietanę dzielimy na pół, ubijamy najpierw 1 szklankę śmietany i dodajemy tężejącą żółtą galaretkę, a później to samo robimy z czerwoną.

Masę wykładamy na ciasto wg uznania czerwona może być w środek, a żółta na wierzch.
Do dekoracji i smaku wiórki czekolady.


4 komentarze:

  1. Mmmmmm , ale smakowicie wygląda :)))
    Bardzo się cieszę , że zainspirowałam :)))
    Mam nadzieję , że jeszcze nieraz coś wpadnie w oko :)
    Dziękuję :*


    http://ostra-na-slodko.pl/2015/04/18/truskawkowy-puszek-ciasto-przekladane-z-pianka-truskawkowo-cytrynowa/

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, wygląda przepysznie :) Aż ślinka leci ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. super wpis, chętnie wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...