W piątkowy wieczór, a później w sobotę rano zawsze mam ten sam problem jakie ciasto upiec na weekend ?
Na szczęście ktoś mądry wymyślił blogi kulinarne, dzięki temu codziennie mogę się inspirować i korzystać z pomysłów innych.
Ciasto puszek jest delikatne i intrygujące w smaku, a przy tym owocowo pachnie i smakuje.
Strukturą przypomina ciasto babkowe, a oryginalne połączenie 3 smaków czyni je wyjątkowym.
Podobne do ciasta 3 kolory/łaciate lub ciasta/babki tulipan.
Przepis wymyśliła jedna z moich ulubionych blogerek kulinarnych ostra-na-slodko.pl.
Ciasto (mała blacha)
Na szczęście ktoś mądry wymyślił blogi kulinarne, dzięki temu codziennie mogę się inspirować i korzystać z pomysłów innych.
Ciasto puszek jest delikatne i intrygujące w smaku, a przy tym owocowo pachnie i smakuje.
Strukturą przypomina ciasto babkowe, a oryginalne połączenie 3 smaków czyni je wyjątkowym.
Podobne do ciasta 3 kolory/łaciate lub ciasta/babki tulipan.
Przepis wymyśliła jedna z moich ulubionych blogerek kulinarnych ostra-na-slodko.pl.
Ciasto (mała blacha)
- 4 jaja
- 1/2 szklanki oleju (125 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego lub innego czerwonego
- 2 łyżki maku suchego
- 2 łyżki kakao
Masa śmietanowo-galaretkowa
- 500 ml śmietany 30-36 %
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka truskawkowa
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie delikatnie mieszając po jednym żółtku i cienkim strumieniem wlać olej. Mąkę przesianą z proszkiem dodawać partiami.
Teraz najtrudniejsza część podzielić powstałe ciasto na 3 równe porcje i do jednej dodać kisiel w proszku, do drugiej mak, a do ostatniej kakao.
Wyłożenie na blachę dowolne, ja najpierw wyłożyłam kleksy ciemnego ciasta, gdzieś pomiędzy makowe i na końcu z kisielem. Czas na mieszanie widelcem ;) najlepiej "esy-floresy" żeby smaki dobrze się połączyły.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i nasączamy wg uznania wodą z cytryną.
Galaretkę żółtą rozpuszczamy w szklance gorącej wody, to samo robimy z czerwoną, studzimy.
Śmietanę dzielimy na pół, ubijamy najpierw 1 szklankę śmietany i dodajemy tężejącą żółtą galaretkę, a później to samo robimy z czerwoną.
Masę wykładamy na ciasto wg uznania czerwona może być w środek, a żółta na wierzch.
Do dekoracji i smaku wiórki czekolady.
Mmmmmm , ale smakowicie wygląda :)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , że zainspirowałam :)))
Mam nadzieję , że jeszcze nieraz coś wpadnie w oko :)
Dziękuję :*
http://ostra-na-slodko.pl/2015/04/18/truskawkowy-puszek-ciasto-przekladane-z-pianka-truskawkowo-cytrynowa/
Wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńO rany, wygląda przepysznie :) Aż ślinka leci ;)!
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuń