Pyszny delikatny biszkopt z niespodzianką w środku, mleczny krem, galaretka i polewa kakaowa, musisz tego spróbować.
Biszkopt lekki i puszysty (przepis znaleziony w internecie autor: sasanka24 www.mojeciasto.pl) - 7 jaj , ja daję 6 jak mam duże
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie) z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.
Upieczony biszkopt przekroić na pół z tym ,że wierzchnia
warstwa może być cieńsza, dolny biszkopt nasączyć wg uznania i potrzeby,
wyłożyć na niego krem, w górnej warstwie biszkoptu powycinać kieliszkiem/literatką
otwory, biszkopt z otworami położyć na krem, w dziury nalać tężejącą galaretkę
i przykryć , krążkami biszkoptu z tych że otworów, całość polać polewą.
Krem
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- kostka masła lub margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
Z podanych składników ugotować budyń, mąki i cukier
waniliowy rozrobić w małej ilości mleka z tego 0.5 l , i dodać do reszty
gotującego mleka, wystudzony budyń dodawać do zmiksowanego masła z cukrem
pudrem.
Dodatkowo
- 2 galaretki o dowolnym smaku przygotowane wg przepisu na opakowaniu.
Polewa kakaowa
- 1/3 kostki margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki kakao.
Składniki umieścić w rondelku i podgrzewać mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smacznego !
ależ smakołyk!!! robię dziś!!! pozdr i zapraszam do nas na nowy post
OdpowiedzUsuń