Ona Weronika: Ciasto delicje

piątek, 26 kwietnia 2013

Ciasto delicje

piątek, 26 kwietnia 2013
Pyszny delikatny biszkopt z niespodzianką w środku, mleczny krem, galaretka i polewa kakaowa, musisz tego spróbować.

Biszkopt lekki i puszysty  (przepis znaleziony w internecie autor: sasanka24 www.mojeciasto.pl)
  • 7 jaj , ja daję 6 jak mam duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie)  z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.



Upieczony biszkopt przekroić na pół z tym ,że wierzchnia warstwa może być cieńsza, dolny biszkopt nasączyć wg uznania i potrzeby, wyłożyć na niego krem, w górnej warstwie biszkoptu powycinać kieliszkiem/literatką otwory, biszkopt z otworami położyć na krem, w dziury nalać tężejącą galaretkę i przykryć , krążkami biszkoptu z tych że otworów, całość polać polewą.


Krem
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • kostka masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
 Z podanych składników ugotować budyń, mąki i cukier waniliowy rozrobić w małej ilości mleka z tego 0.5 l , i dodać do reszty gotującego mleka, wystudzony budyń dodawać do zmiksowanego masła z cukrem pudrem.
 

Dodatkowo
  • 2 galaretki o dowolnym smaku przygotowane wg przepisu na opakowaniu.
Tężejącą uzupełniasz otworki i przykrywasz.


Polewa kakaowa
  • 1/3 kostki margaryny, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki wody, 
  • 2 łyżki kakao.
Składniki umieścić w rondelku i podgrzewać mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Smacznego !

1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...