Ona Weronika: Karpatka

piątek, 19 kwietnia 2013

Karpatka

piątek, 19 kwietnia 2013
Uwielbiam, za kruche i oryginalne ciasto ptysiowe, babcia chce mi je zawsze zjeść samo, krem jest lekki bo ,,z proszku'' :), można też przygotować samodzielnie krem budyniowy + masło lub margaryna, ale ja lubię szybko, bita śmietana też z pewnością będzie super smakować, cukier puder i gotowe, jedyną jej wadą jest to że szybko nasiąka ciasto i wtedy nie jest już taka krucha.


Ciasto ptysiowe

Składniki : 
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody 
  • pół kostki margaryny czyli 125 g
  • 4-5 jaj w zależności od wielkości
Do rondla, garnka, patelni włożyć margarynę, dodać wodę i zagotować, stopniowo wsypywać mąkę, mieszać, aż masa będzie jednolita, przypomina puree z ziemniaków. (uwaga nie przypalić).
Masę wystudzić, następnie dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.


Ciasto podzielic na 2 porcje i wylożyc na 2 blachy najlepsze z wyposażenia piekarnika, posmarowane maslem i opruszone mąką.



Piec 15-25 minut w temperaturze 220 stopni C.


Krem Karpatka w 5 minut firmy Delekta, zimne mleko do przygotowania kremu.

Krem robi się sam :)



Cukier puder.

2 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...