Uwielbiam, za kruche i oryginalne ciasto ptysiowe, babcia chce mi je zawsze zjeść samo, krem jest lekki bo ,,z proszku'' :), można też przygotować samodzielnie krem budyniowy + masło lub margaryna, ale ja lubię szybko, bita śmietana też z pewnością będzie super smakować, cukier puder i gotowe, jedyną jej wadą jest to że szybko nasiąka ciasto i wtedy nie jest już taka krucha.
Ciasto ptysiowe
Składniki :
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- pół kostki margaryny czyli 125 g
- 4-5 jaj w zależności od wielkości
Masę wystudzić, następnie dodawać po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto podzielic na 2 porcje i wylożyc na 2 blachy najlepsze z wyposażenia piekarnika, posmarowane maslem i opruszone mąką.
Piec 15-25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Krem Karpatka w 5 minut firmy Delekta, zimne mleko do przygotowania kremu.
Krem robi się sam :)
Cukier puder.
Kusisz tymi pysznościami :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:
http://moda-na-zdrowie.blogspot.com/
Uwielbiam karpatkę:) Ale narobiłaś mi ochoty...:)
OdpowiedzUsuń