Ona Weronika: Ciasto budyniowe z owocami przepis od Kotlet.tv

piątek, 2 sierpnia 2013

Ciasto budyniowe z owocami przepis od Kotlet.tv

piątek, 2 sierpnia 2013
Kotlet.tv to był chyba mój pierwszy kulinarny blog na którego trafiłam, a dokładniej szukałam filmików z przepisami na ciasta na YouTube, jak to mam w zwyczaju, bo ciągle lubię smakować coś nowego.

Kiedyś bałam się robić ciast kruchych, a to jest dziecinnie proste dosłownie i w przenośni, bo można się trochę pobawić i powspominać czasy dzieciństwa, jak to się lepiło plastelinę :)

Ciasto jest smaczne ale jak dla mnie mało słodkie, a i maliny tego roku nie są słodkie, nawet po posupaniu cukrem pudrem.

Paulina w przepisie klik użyła małej blachy, a i mało składników, dlatego ja zwiększyłam je o 100 % i tak na dużą blachę potrzebujemy.

Kruche ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczka cukru z wanilią
Budyń (można zrobić domowy)
  • 3 budynie (śmietankowe/waniliowe) + cukier (warto spróbować, bo mój był mało słodki)
  • 1 l i szklanka mleka
  • ok. 500 g owoców, w moim przypadku były to maliny
Mąkę przesiewamy na stół/stolnicę, robimy dołek, wbijamy jaja, dodajemy cukier, wanilinowy i proszek, oraz margarynę, wszystko siekamy, a później wyrabiamy, na jednolite ciasto, dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażarki, lodówki żeby się schłodziło, można tylko jedną część, a tą drugą od razu wylepiać dno formy, albo spód też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Budyń gotujemy w podanej ilości mleka czyli jest to o szklankę mniej niż w przepisach na opakowaniu, ja ugotowałam tylko w 1 l te 3 budynie i wtedy był gęsty, nawet może za bardzo.

 Wylepiony spód tortownicy jedną częścią ciasta
 Na to jeszcze ciepły budyń
 Owoce świeże lub mrożone
 Starta druga część ciasta na tarce o grubych oczkach i do pieca na ok 50-60 minut, temperatura 180 stopni
 Po upieczeniu

 Propozycja podania
Smacznego !

2 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...