Ok konsystencja jest inna, ale też lekkość, puszystość i kaloryczność.
Spróbujcie choć raz go upiec, a pewnie nie jeden gość da się nabrać :).
Przepis mam z portalu przyslijprzepis.pl, a tam dodała go ania602.
Składniki na małą blachę lub tortownicę.
- 2 duże greckie jogurty po 400 ml (ja użyłam typu greckiego z Biedronki (bardzo dobry)) w Lidlu też jest bardzo dobry gęsty jogurt, chodzi o to żeby miał więcej tłuszczu.
- 2 budynie śmietankowe bez cukru w proszku
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanka oleju (o mamo nie dodałam :), ale nic się nie stało)
- dodałam za to 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- paczka biszkoptów
- napar z kawy
Sposób przygotowania
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać do rozpuszczenia cukru. Odłożyć mikser i łopatką mieszać masę dodając do niej po jednym żółtku, następnie proszek z 2 budyni, olej i jogurty, wszystko wymieszać delikatnie.
Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, na spód ułożyć nasączone w kawie biszkopty.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C.
PS. Sernik jest bardzo słodki, mimo wyrośnięcia i tak opadł :( , ale nie tak tragicznie :)
Bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://emiuula.blogspot.com/
Świetne i jakie łatwe :)
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis:)) kocham serniki:)))
OdpowiedzUsuń