To po prostu zielona wersja ciasta Kubuś, w internecie znajdziecie wiele wersji tego ciasta, ale ja robię je właśnie tak :).
Piekę mój ulubiony biszkopt z 4 albo 6 jaj zależy jak bardzo ma być gruby :).
- 7 jaj , ja daję 6 jak mam duże
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie) z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.
Nasączam sokiem z cytryny z wodą w proporcji 1:1 (na oko)
Gotuje masę z zielonego soku (Kubuś, Pysio, duża butelka) + 3 budynie w proszku, nie dosładzam.
Jeszcze ciepły wykładam na biszkopt, czekam aż ostygnie.
Robię zieloną piankę z 2 śnieżek na mleko i 400 ml mleka + miksuje do tego zieloną galaretkę rozpuszczoną tylko w szklance wody, oczywiście już lekko tężejącą.
Na wierzch przygotowuje zielone czyli agrestowe galaretki 2-3 w zależności od pojemności blachy, wg przepisu na opakowaniu lub zmniejszając ilość wody w czasie upałów.
Ma lekko kwaskowy smak jest orzeźwiające i lekkie, spodoba się na pewno dzieciom.
Cóż za piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńwydaje sie byc proste wiec postaram sie go zrobic;)
OdpowiedzUsuń