Ona Weronika: Ciasto Shrek

piątek, 9 sierpnia 2013

Ciasto Shrek

piątek, 9 sierpnia 2013
To po prostu zielona wersja ciasta Kubuś, w internecie znajdziecie wiele wersji tego ciasta, ale ja robię je właśnie tak :).

Piekę mój ulubiony biszkopt z 4 albo 6 jaj zależy jak bardzo ma być gruby :). 

  • 7 jaj , ja daję 6 jak mam duże  
  • 1 szklanka cukru  
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)  
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie)  z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia.


Nasączam sokiem z cytryny z wodą w proporcji 1:1 (na oko)


Gotuje masę z zielonego soku (Kubuś, Pysio, duża butelka) + 3 budynie w proszku, nie dosładzam.
Jeszcze ciepły wykładam na biszkopt, czekam aż ostygnie.

Robię zieloną piankę z 2 śnieżek na mleko i 400 ml mleka + miksuje do tego zieloną galaretkę rozpuszczoną tylko w szklance wody, oczywiście już lekko tężejącą.

Na wierzch przygotowuje zielone czyli agrestowe galaretki 2-3 w zależności od pojemności blachy, wg przepisu na opakowaniu lub zmniejszając ilość wody w czasie upałów.


Ma lekko kwaskowy smak jest orzeźwiające i lekkie, spodoba się na pewno dzieciom.

2 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...