Ona Weronika: Ciasto z kremem czekoladowo-śmietankowe

piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto z kremem czekoladowo-śmietankowe

piątek, 23 sierpnia 2013
Szukając nowych przepisów i inspiracji upiekłam ciacho z przepisu agarybak76 na przyslijprzepis.pl.

Biszkopt kakaowy trochę za długo chyba trzymałam w piekarniku, bo wyszło za suche, ale po nasączeniu było ok.

Świetne połączenie smaku kakaowego kremu w moim przypadku był to gotowy krem tortowy Dr Oetker, oraz lekko cytrynowa pianka ze śmietany, a na to wiórki z czekolady, coś nowego, warstwowego.

Biszkopt kakaowy
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem gotowy czekoladowy do tortów np. Dr Oetker
 

Warstwa śmietanowa: 
  • 500 ml śmietany 30% (ja używam zawsze łaciata)
  • galaretka cytrynowa
  • wiórki z czekolady
Sposób przygotowania :
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Odstawa mikser, weź łopatkę i dodawaj do masy po jednym żółtku mieszając, następnie dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszając.
Przełóż do formy i piecz ok.35 minut w 180 stopniach Celsjusza (ja zawsze nagrzewam piekarnik)

Jak się upiecze i ostygnie przekrój biszkopt na pół i nasącz wg uznania, przygotuj krem budyniowy czekoladowy lub gotowy.

Warstwa śmietankowa
Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wody i ostudź, kiedy będzie lekko tężeć, ubij śmietane i dodaj galaretkę, gotowe. Posyp wiórkami czekolady.



1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...