Biszkopt kakaowy trochę za długo chyba trzymałam w piekarniku, bo wyszło za suche, ale po nasączeniu było ok.
Świetne połączenie smaku kakaowego kremu w moim przypadku był to gotowy krem tortowy Dr Oetker, oraz lekko cytrynowa pianka ze śmietany, a na to wiórki z czekolady, coś nowego, warstwowego.
Biszkopt kakaowy
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30% (ja używam zawsze łaciata)
- galaretka cytrynowa
- wiórki z czekolady
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Odstawa mikser, weź łopatkę i dodawaj do masy po jednym żółtku mieszając, następnie dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszając.
Przełóż do formy i piecz ok.35 minut w 180 stopniach Celsjusza (ja zawsze nagrzewam piekarnik)
Jak się upiecze i ostygnie przekrój biszkopt na pół i nasącz wg uznania, przygotuj krem budyniowy czekoladowy lub gotowy.
Warstwa śmietankowa
Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wody i ostudź, kiedy będzie lekko tężeć, ubij śmietane i dodaj galaretkę, gotowe. Posyp wiórkami czekolady.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń