Sezon truskawkowy trwa nadal, a ja mam kolejny wypiek z truskawkami.
Wykorzystałam biszkopt i krem z przepisu na pyszne ciasto kremówka.
Tydzień temu pokazałam wam klasyczny biszkopt z truskawkami i galaretką.
Zamroziłam też, truskawki w porcjach 500 g, na zimę, do truskawkowych wypieków.
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować blaszkę, piec ok.30 minut w 180 *C.
Ostudzić i przekroić na dwa równe płaty.
Masa budyniowa
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 125 g margaryny
Truskawek użyj ile chcesz, do ich przykrycia użyłam 3 truskawkowych galaretek, rozpuszczonych w 1 litrze i szklance wody, czyli o szklankę mniej.
PS. a wam przejadły się już truskawki, czy wciąż macie na nie ochotę ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.