Budyń, to deser który lubi prawie każdy, a jeśli połączy się go z puszystym biszkoptem i kremową śmietaną.
,,Niebo w gębie", a do tego kwaskowate porzeczki. Obłędne ciasto podobne do kremówki, jak nie lepsze.
Przepis mam z bloga cukierenkaklementynki, to już drugi wypiek, polecam, bo dużo tam domowych wypieków.
Uwaga, goście i domownicy będą, cię pytać gdzie kupiłaś to ciasto, i będą chcieli przepis :)
Składniki na biszkopt (mała blacha, moja 25x35)
Przygotować blaszkę, piec ok.30 minut w 180 *C.
Ostudzić i przekroić na dwa równe płaty.
Ja nasączyłam je wodą z cytryną, ale jeśli macie, mało gęsty dżem, to tego nie róbcie, albo tylko górny biszkopt. Bo sok z dżemu dodatkowo nasączył dolny biszkopt i ciasto było mokre.
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, ja miałam 350 g
Myślę, że bez niego, też, możesz spróbować.
Masa budyniowa
Masa śmietanowa
,,Niebo w gębie", a do tego kwaskowate porzeczki. Obłędne ciasto podobne do kremówki, jak nie lepsze.
Przepis mam z bloga cukierenkaklementynki, to już drugi wypiek, polecam, bo dużo tam domowych wypieków.
Uwaga, goście i domownicy będą, cię pytać gdzie kupiłaś to ciasto, i będą chcieli przepis :)
Składniki na biszkopt (mała blacha, moja 25x35)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować blaszkę, piec ok.30 minut w 180 *C.
Ostudzić i przekroić na dwa równe płaty.
Ja nasączyłam je wodą z cytryną, ale jeśli macie, mało gęsty dżem, to tego nie róbcie, albo tylko górny biszkopt. Bo sok z dżemu dodatkowo nasączył dolny biszkopt i ciasto było mokre.
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, ja miałam 350 g
Myślę, że bez niego, też, możesz spróbować.
Masa budyniowa
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 125 g margaryny
Masa śmietanowa
- 200 ml mleka i śnieżka na mleko + 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody
- lub 300 ml śmietany 36 % i 1 śmietan fix
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.