Ona Weronika: Ciasto kremówka z czarną porzeczką

piątek, 9 maja 2014

Ciasto kremówka z czarną porzeczką

piątek, 9 maja 2014
Budyń, to deser który lubi prawie każdy, a jeśli połączy się go z puszystym biszkoptem i kremową śmietaną.
,,Niebo w gębie", a do tego kwaskowate porzeczki. Obłędne ciasto podobne do kremówki, jak nie lepsze.
Przepis mam z bloga cukierenkaklementynki, to już drugi wypiek, polecam, bo dużo tam domowych wypieków.
Uwaga, goście i domownicy będą, cię pytać gdzie kupiłaś to ciasto, i będą chcieli przepis :)


Składniki na biszkopt (mała blacha, moja 25x35)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić i pod koniec dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia. Dodać żółtka, mąki z proszkiem, nie muszę chyba przypominać, że delikatnie.
Przygotować blaszkę, piec ok.30 minut w 180 *C.
Ostudzić i przekroić na dwa równe płaty.

Ja nasączyłam je wodą z cytryną, ale jeśli macie, mało gęsty dżem, to tego nie róbcie, albo tylko górny biszkopt. Bo sok z dżemu dodatkowo nasączył dolny biszkopt i ciasto było mokre.

Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, ja miałam 350 g
 Myślę, że bez niego, też, możesz spróbować.

Masa budyniowa
  •  1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 125 g margaryny
Mleko podgrzewamy, pozostawiając część do rozpuszczenia wszystkich składników, roztwór wlać na gorące mleko i mieszać, do gorącego budyniu, wmieszać  pół masła lub margaryny. Gorący wyłożyć na porzeczki.

Masa śmietanowa
  • 200 ml mleka i śnieżka na mleko + 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody
  • lub 300 ml śmietany 36 % i 1 śmietan fix
Pamiętaj cukrem pudrem posyp kremówkę, dopiero przed podaniem, omnomnom.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...