Ona Weronika: Domowe ciastka "Oreo"

piątek, 30 maja 2014

Domowe ciastka "Oreo"

piątek, 30 maja 2014
Przepis czekał sobie w zakładkach, bo znalazłam, go na blogu Babci.
Oryginalne ciastka jadłam, raz czy dwa, ale te, są obłędne i bez porównania.
Jedyną ich wadą, może być to, że nie można ich otworzyć :), bo ich nadzienie, to topiona biała czekolada i śmietanka. Mocno kakaowe, kruche i pyszne, w mleku można maczać, jak i popijać.
Co ja wam będę, tu pisać, notujcie składniki i jutro pieczcie.

przepis na ciastka Oreo
Składniki (ok. 18  dużych gotowych ciastek)
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g kakao ciemne gorzkie
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Nadzienie
  • 200 g białej czekolady, czyli 2 tabliczki.
  • 4 łyżki śmietany kremówki
Sposób przygotowania
Składniki na ciastka włóż do miski i zagnieć, możesz też to zrobić na stole, stolnicy, blacie.
Kiedy już będzie jednolite, włóż je w folii do zamrażarki na 30 minut.
Wyciągnij i podziel, na pół, lepiej będzie ci wałkować mniejszą ilość.
W razie potrzeby wałek i stolnicę posyp odrobiną mąki.
Wykrawaj ciastka, foremką lub szklanką, moja szklanka miała 6 cm, średnicy.
Przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika i połóż na niej papier, a na nim układaj ciastka, nie muszą mieć dużych odstępów, bo bardzo nie rosną.
Piecz ok. 15 minut w 180 *C. Pamiętaj każde wypieki lubią nagrzany piekarnik.
kruche ciastka czekoladowe

kruche ciastka czekoladowe

Czekoladę połam na kostki i przełóż, do blaszanej miski, którą postawisz, na garnku z gotującą wodą (kąpiel wodna), rozpuść, a pod koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj do połączenia.
Łyżeczką, nakładaj odpowiednią ilość masy i delikatnie zlep ciastka, włóż na ok. pół godziny do lodówki, żeby masa stężała.

ciastka z czekoladą


przepis na ciastka oreo

ciastka z mlekiem

Omnomnom

2 komentarze:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...