Ona Weronika: Ciasto przekładaniec z galaretką

piątek, 6 czerwca 2014

Ciasto przekładaniec z galaretką

piątek, 6 czerwca 2014
Bardzo dobre, bardzo fajne, pyszny, puszysty i wilgotny biszkopt z odrobiną tłuszczu.
Lekki krem, budyniowo-galaretkowy, i świeże lub mrożone owoce w galaretce.
A to wszystko z domowa cukierenka, już kiedyś piekłam podobne z tego samego bloga ciasto pomysłowe.

ciasto przekładaniec z galaretką

























Ciasto 
(mała lub średnia blacha, nawet miałam pomysł, żeby zrobić je w tortownicy, ale bałam się, czy się zmieści ?)
  • 50 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masło, margarynę stopić, rozpuścić (mikrofala), i ostudzić.
Jaja ubić z cukrem, mikser odstawić, a przesianą mąkę, kakao i proszek delikatnie wmieszać, na koniec dodać tłuszcz.
Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180* przez 30 minut.
Wystudzić i przekroić na dwa równe blaty, można dodatkowo nasączyć.
Masa budyniowo-galaretkowa
  • 5 szklanek wody
  • 3 opakowania budyniu cytrynowego (lub kisielu), możesz użyć dowolnego koloru i smaku
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej, może być każdy kolor i smak
  • 4 łyżki cukru
4 szklanki, czyli 1 l wody zagotuj, w pozostałej szklance wody, rozpuść budynie z cukrem i ugotuj na wodzie, pod koniec gotowania wsyp suche galaretki. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą masę podziel na połowę albo 2/3 i 1/3 i wyłóż, na spód i wierzch ciasta.
 
na wierzch:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej
  • 450 g mieszanki kompotowej, lub innych owoców, świeżych lub mrożonych, ja miałam ostatnie pudełko mrożonych borówek.
ciasto kakaowe z galaretką

1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...