Bardzo dobre, bardzo fajne, pyszny, puszysty i wilgotny biszkopt z odrobiną tłuszczu.
Lekki krem, budyniowo-galaretkowy, i świeże lub mrożone owoce w galaretce.
A to wszystko z domowa cukierenka, już kiedyś piekłam podobne z tego samego bloga ciasto pomysłowe.
Ciasto
(mała lub średnia blacha, nawet miałam pomysł, żeby zrobić je w tortownicy, ale bałam się, czy się zmieści ?)
Lekki krem, budyniowo-galaretkowy, i świeże lub mrożone owoce w galaretce.
A to wszystko z domowa cukierenka, już kiedyś piekłam podobne z tego samego bloga ciasto pomysłowe.
Ciasto
(mała lub średnia blacha, nawet miałam pomysł, żeby zrobić je w tortownicy, ale bałam się, czy się zmieści ?)
- 50 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem, mikser odstawić, a przesianą mąkę, kakao i proszek delikatnie wmieszać, na koniec dodać tłuszcz.
Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180* przez 30 minut.
Wystudzić i przekroić na dwa równe blaty, można dodatkowo nasączyć.
Masa budyniowo-galaretkowa
- 5 szklanek wody
- 3 opakowania budyniu cytrynowego (lub kisielu), możesz użyć dowolnego koloru i smaku
- 2 opakowania galaretki cytrynowej, może być każdy kolor i smak
- 4 łyżki cukru
na wierzch:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej
- 450 g mieszanki kompotowej, lub innych owoców, świeżych lub mrożonych, ja miałam ostatnie pudełko mrożonych borówek.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń