Ona Weronika: Lekki torcik z truskawkami i galaretką

piątek, 21 czerwca 2013

Lekki torcik z truskawkami i galaretką

piątek, 21 czerwca 2013
Lato wszędzie ! czas na truskawki w deserach, jedyną ich wadą jest to, że szybko się psują, ten torcik wykonałam tydzień temu, a jutro będę piekła inny biszkopt, też z truskawkami i bitą śmietaną.

Biszkopt na tortownice
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mąki pszennej (typ 400, 405, 450)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie)  z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok.30 minut.

Masa galaretkowa
  • 1 bita śmietana w proszku + 200 ml mleka
  • 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody  
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i wystudź, ubij bitą śmietanę z mlekiem, pod koniec dodawaj lekko tężejącą galaretkę.

Na wierzch połówki truskawek lub mniejsze całe, 1 lub 2 galaretki truskawkowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu.

 Biszkopt przekrawam na 2 równe krążki, nasączam wodą z cytryną, wykładam połowę masy, czynność powtarzam.
 Na wierzch układam połówki truskawek, zalewam tężejącą galaretką


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...