Ona Weronika: Ciasto brzoskwiniowa kostka

piątek, 7 czerwca 2013

Ciasto brzoskwiniowa kostka

piątek, 7 czerwca 2013
Kolejne wymyślone, kombinowane ciasto :)
Smaczne, słodkie i puszyste, uwielbiam ten biszkopt i przepis nr 3


Biszkopt (pomniejszone składniki)
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej i dosypać do pełna ziemniaczanej.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady. 

Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.

Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie)  z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.

Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę  i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia czyli ok. 30 minut.


 (ściągam skórkę, przed nasączeniem)
Pianka
  • 2 bite śmietany w proszku
  • 300 ml mleka
  • jedna galaretka rozpuszczona w szklance wody (pomarańczowa lub brzoskwiniowa)
Śmietanki ubij z mlekiem, wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę dodawaj do ubitej śmietany, wyłóż, na wcześniej nasączony (cytryna+ woda) biszkopt. 


Mus brzoskwiniowy
  • puszka brzoskwiń 820 g, 6 połówek brzoskwiń
  • jedna lub 2 galaretki (pomarańczowa, brzoskwiniowa)
Brzoskwinie z syropu, było chyba 6 połówek, zmiksuj najlepiej blenderem, na gładką masę w garnku, bo musisz je zagotować ,ja dodałam jeszcze ten syrop, żeby było więcej, kiedy zagotujesz zestaw i wsyp galaretkę w proszku, najlepiej użyć dwie, bo moja jedna tak średnio wystarczyła, żeby mi się to ścięło, wystudź.


Duża paczka herbatników lub 3 małe.


Polewa kakaowa
  • 1/3 kostki margaryny, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki wody, 
  • 2 łyżki kakao.
Składniki umieścić w rondelku i podgrzewać mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto schłodź w lodówce, Smacznego.
 


2 komentarze:

  1. mmm:) bardzo lubię to ciastko jest w sam raz na tą porę roku lekkie i smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się głodna zrobiłam. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...