Kolejne wymyślone, kombinowane ciasto :)
Smaczne, słodkie i puszyste, uwielbiam ten biszkopt i przepis nr 3
Biszkopt (pomniejszone składniki)
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej i dosypać do pełna ziemniaczanej.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania trwałej szklistej masy, trzepaczka powinna zostawiać ślady.
Następnie mikser do niczego ci się już nie przyda ;) weź łopatkę, łyżkę w dłoń i do masy z białek i cukru dodawaj po jednym żółtku mieszając, aż osiągniesz jednolitą masę.
Czas na dodawanie najlepiej przesianej mąki (obie) z proszkiem do pieczenia, również dodawanej partiami i mieszanej ręcznie z masą w celu uzyskanie jednolitej konsystencji, ważne żeby nie robić tego gwałtownie, bo zależy nam na powietrzu zawartym w pianie, później w masie i końcowym cieście.
Gotowe, nagrzewasz piekarnik do temperatury 170-180 stopni C, wykładasz masę na blachę i pieczesz ok. 40 minut,kiedy piekę biszkopt z połowy składników, zmniejszam czas pieczenia czyli ok. 30 minut.
(ściągam skórkę, przed nasączeniem)
Pianka- 2 bite śmietany w proszku
- 300 ml mleka
- jedna galaretka rozpuszczona w szklance wody (pomarańczowa lub brzoskwiniowa)
Mus brzoskwiniowy
- puszka brzoskwiń 820 g, 6 połówek brzoskwiń
- jedna lub 2 galaretki (pomarańczowa, brzoskwiniowa)
Duża paczka herbatników lub 3 małe.
Polewa kakaowa
- 1/3 kostki margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki kakao.
Składniki umieścić w rondelku i podgrzewać mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto schłodź w lodówce, Smacznego.
Ciasto schłodź w lodówce, Smacznego.
mmm:) bardzo lubię to ciastko jest w sam raz na tą porę roku lekkie i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń