Ona Weronika: Ciasto rafaello

piątek, 10 maja 2013

Ciasto rafaello

piątek, 10 maja 2013
Nie jestem miłośniczką wiórków kokosowych, ale połączenie kremu i biszkoptu lubię, można też zrobić na krakersach.
Biszkopt ten co zwykle mój ulubiony przepis klik, a przepis na masę pochodzi z jakiegoś forum, bo wersji jest wiele :).

Masa kokosowa
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g wiórek, 150 g do masy, ok. 50 g na posypkę
  • lub wiórki białej czekolady
Mleko zagotować, w odlanej szklance rozprowadzić budynie, mąkę i cukier i ugotować jak budyń. Przestudzić, miękką margarynę utrzeć i dodawać po łyżce budyniu i wiórek. Można też dodać wiórki do gorącego budyniu wtedy zmiękną bardziej. Gotowe Biszkopt przekroić, nasączyć ponczem z wody i cytryny, 3/4 masy wyłożyć na dolną warstwę, a resztę na wierzch, posypać wiórkami lub czekoladą. Schłodzić w lodówce.Smacznego !






1 komentarz:

  1. oooo już mi się podoba;)muszę spróbować ;) obserwujemy ?
    petiterobe-noire.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...