Ona Weronika: Tartaletki z kremem i owocami

piątek, 25 października 2013

Tartaletki z kremem i owocami

piątek, 25 października 2013
Muszę się przyznać, że jeszcze nie miałam okazji jeść, ani piec tarty.
To zwykle kruchy cienki placek, słodki lub słony pieczony w specjalnej formie.
Z nadzieniem słodkim lub słonym.

Dostałam gotowe ciastka, tartaletki kupione w Niemczech, o ile same smakują dobrze, to chciałam się przekonać jak to będzie z kremem.
Ten krem jest pyszny nazywają go creme patisserie (żółtkowo- budyniowy).
Skorzystałam z przepisu z tego bloga kuchennyblat.pl.

Składniki
  •  300 ml mleka
  • 1 laska wanilii (lub cukier wanilinowy)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 100g cukru do wypieków (drobnego) 
Mleko podgrzać w rondelku z laską lub cukrem, żółtka utrzeć z cukrem w misce, dodać mąkę i gorące mleko mieszając.
Całość przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając na małym ogniu, żeby się nie przypaliła, ostudzić i nakładać tartaletki lub babeczki.



Kolor kremu to zasługa świeżych żółtek , wiejskich jaj ;).
Mrożone borówki, odrobina galaretki malinowej i gotowe.

Podejrzewam, że gotowe ciastka do napełniania, typu tartaletki, czy babeczki można kupić również w Polsce, lub upiec samodzielnie.

1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...