Kuchnia włoska, to jedna z moich ulubionych, a ich desery to dosłownie i w przenośni ,,niebo w gębie''.
Moja przygoda z ciastem tiramisu zaczęła się od gotowego ciasta w proszku.
Dziś mam swoje sprawdzone i ulubione przepisy na biszkopt.
Które wykorzystuje jako baza do różnych ciast.
Zawsze korzystam z gotowego kremu znanych firm.
Dlaczego ? Bo smacznie i szybko.
Do przygotowania oprócz kremu ,,tiramisu'', potrzebne będą jeszcze
kakao
rum
napar z kawy
Sposób przygotowania
Upiecz biszkopt, poczekaj, aż ostygnie i przekrój, nasącz oba blaty biszkoptowe wcześniej przygotowanym naparem z kawy i rumu lub likieru Amaretto ilość wg uznania.
Posyp kakao i posmaruj 3/4 ilości kremu, pozostałą część zostaw na wierzch, całość posyp kakao.
To jakieś archiwalne zdjęcie i biszkopt mało nasączony kawą i alkoholem, ale i tak ładnie się prezentuje.
Jeśli chcesz przygotować szybki i efektowny torcik tiramisu bez pieczenia, to nic prostszego, spróbuj i czekaj na zachwyt gości :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.