Dlaczego biszkopt ? Bo to mój ulubiony słodki wypiek, szybki, łatwy i smaczny.
Stanowi doskonałą bazę do wszystkich ciast, tortów i przekładańców.
Moje ulubione i sprawdzone przepisy na biszkopt znajdują się tutaj.
Masz małą blachę, lub chcesz mieć niewysoki biszkopt zmniejsz proporcje przepisu.
Ja zwykle na takie podkłady pod kremy, pianki i galaretki piekę biszkopt z 4 jaj.
Potrzebne
- upieczony biszkopt, nasączony wg uznania
- pianka z jogurtu i galaretki
- pianka z białek i galaretki
- ewentualnie galaretka lub kolorowa cukrowa posypka
Pianka z jogurtu i galaretki
- duży jogurt naturalny 400 ml
- 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowa) - rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić, kiedy będzie tężeć zmiksować z jogurtem i gotowe
(białka czasami w kuchni zostają, a to jest prosty sposób jak je wykorzystać)
- 3 białka jaja
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka rozpuszczona w szklance wody, przestudzona, tężejąca
Prawda, że proste ;)
Tym razem nie przygotowałam zdjęć z etapów, a sam efekt końcowy.
Proste a jaki efekt :)
OdpowiedzUsuń