Ona Weronika: Biszkopt z pianką

piątek, 18 października 2013

Biszkopt z pianką

piątek, 18 października 2013
Dlaczego biszkopt ? Bo to mój ulubiony słodki wypiek, szybki, łatwy i smaczny.
Stanowi doskonałą bazę do wszystkich ciast, tortów i przekładańców.
Moje ulubione i sprawdzone przepisy na biszkopt znajdują się tutaj.
Masz małą blachę, lub chcesz mieć niewysoki biszkopt zmniejsz proporcje przepisu.
Ja zwykle na takie podkłady pod kremy, pianki i galaretki piekę biszkopt z 4 jaj.

Potrzebne
  • upieczony biszkopt, nasączony wg uznania
  • pianka z jogurtu i galaretki
  • pianka z białek i galaretki
  • ewentualnie galaretka lub kolorowa cukrowa posypka

Pianka z jogurtu i galaretki
  • duży jogurt naturalny 400 ml
  • 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowa) - rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić, kiedy będzie tężeć zmiksować z jogurtem i gotowe 
Pianka z białek i galaretki
(białka czasami w kuchni zostają, a to jest prosty sposób jak je wykorzystać) 
  • 3 białka jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka rozpuszczona w szklance wody, przestudzona, tężejąca
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i tężejącą galaretkę, gotowe

Prawda, że proste ;)
Tym razem nie przygotowałam zdjęć z etapów, a sam efekt końcowy.



1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...