Jest pyszna, i nie musisz czekać do świąt, żeby ją upiec.
Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście tej z majonezem, to musicie spróbować.
Majonez zastępuje tłuszcz, i sprawia, że babka jest wilgotna.
Upiekłam ją w formie do keksa, bo jeszcze nie mam tej do babki :), ale planuje zakupić, małą tortownicę z dwoma dnami.
Przepis mam od klasyka, który się teraz reklamował w tv, że możesz upiec z nim babkę klik.
- 4 jaja
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 4 łyżki majonezu
Dodaj żółtka i skórkę startą z cytryny (zapomniałam).
Następnie dodawaj partiami przesiane mąki z proszkiem, sok z połowy (ja dałam z całej) i majonez.
Delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy.
Piecz w nagrzanym piekarniku, ok. 180 *, przez 45 minut.
Super trwały i biały lukier, jak na moje babce zrobisz z białka i cukru pudru, które miksujesz
(1 białko : 100 g cukru).
Świetny przepis.. Zastanawiałam się co dziś upiec i już wiem ;)
OdpowiedzUsuń