Ona Weronika: Babka cytrynowa z majonezem

piątek, 25 kwietnia 2014

Babka cytrynowa z majonezem

piątek, 25 kwietnia 2014
Jest pyszna, i nie musisz czekać do świąt, żeby ją upiec. 
Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście tej z majonezem, to musicie spróbować. 
Majonez zastępuje tłuszcz, i sprawia, że babka jest wilgotna.
Upiekłam ją w formie do keksa, bo jeszcze nie mam tej do babki :), ale planuje zakupić, małą tortownicę z dwoma dnami.


Przepis mam od klasyka, który się teraz reklamował w tv, że możesz upiec z nim babkę klik.

  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki majonezu
Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno pod koniec dodając cukier.
Dodaj żółtka i skórkę startą z cytryny (zapomniałam).
Następnie dodawaj partiami przesiane mąki z proszkiem, sok z połowy (ja dałam z całej) i majonez.
Delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy.

Piecz w nagrzanym piekarniku, ok. 180 *,  przez 45 minut.


Super trwały i biały lukier, jak na moje babce zrobisz z białka i cukru pudru, które miksujesz
(1 białko : 100 g cukru).

1 komentarz:

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...