Ona Weronika: Ciasto z czekoladą ,,Stracciatella"

piątek, 11 kwietnia 2014

Ciasto z czekoladą ,,Stracciatella"

piątek, 11 kwietnia 2014
Jak się bardzo nudzę, to przekopuje internet w poszukiwaniu nowych przepisów na ciasta.
I tak oto, znalazłam przepis na www.mojeciasto.pl, który zmodyfikowałam, bo użyłam innego kremu i nie nasączałam, go kawą.
Efekt zaskoczył nie tylko mnie, bo ciasto bardzo smakowało, a i efektownie wyglądało.
Czekoladę miałam twardą deserową, i za bardzo nie chciała się ścierać na tarce, stąd w cieście tyle ciapek, ale na wierzch tarłam już mleczną i nie było problemu.


Ciasto biszkoptowe
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowa)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki czekolady startej na tarce jarzynowej, czyli ok. pół czekolady
Jaja ubić, pod koniec dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru, delikatnie połączyć z mąkami i proszkiem. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do formy.
Piec w 180 *C przez ok.40 minut. 
 

Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrój i nasącz czym chcesz, u mnie zwykle jest to woda z cytryną.

Krem cytrynowy
  • 2 śnieżki na mleko (lub 1/2 l śmietany 30 %)
  • 400 ml mleka do śnieżek
  • 1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody i przestudź.
Ubij śnieżki na mleku i pod koniec dodaj tężejącą galaretkę.
Trochę bałam się czy konsystencja będzie odpowiednia, ale po kilku godzinach w lodówce, krem bez problemu można kroić.
Połową przełóż ciasto, resztę wyłóż na wierzch i posyp startą czekoladą (połowa wystarczy).



3 komentarze:

  1. Efektownie wygąda to ciasto! Musi być pyszne. Wodą z cytryną jeszcze nigdy nie nasączałam biszkoptów. Chyba spróbuje. Bo u mnie do nasączania służyła kawa lub mocna herbata.
    Poza tym super jest ten krem. Robiłam kiedyś taki ze śmietany 30 i galaretki truskawkowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smakowicie, chętnie wypróbuje przepis :)

    Zapraszam do siebie www.parechwilumnie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować to ciasto, uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...