Do stworzenia tego ciasta zainspirowały mnie galaretki o smaku coli marki Wodzisław , pewnie znacie te kolorowe galaretki dostępne w marketach Kaufland i nie tylko. Co je wyróżnia ? Smak i kolor, ale i naturalne barwniki. Żeby ciasto całe pachniało i smakowało colą, upiekłam spód z ciasta pomysłowego , ale składniki podzieliłam na połowę, bo piekłam w tortownicy. Jeśli nie macie takiej galaretki możecie wykorzystać każdą inną i stworzyć masę i piankę o różnych smakach.
Ciasto cola
(tortownica 26 cm, lub mała blacha)
Ciasto cola
(tortownica 26 cm, lub mała blacha)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 100 ml coli
- 125 g mąki pszennej czyli 1 szklanka
- 100 g cukru czyli 1/2 szklanki
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa z galaretką źródło
- 2 budynie bez cukru
- 2 i 3/4 szklanki mleka
- 2 galaretki o smaku coli
- 1 kostka masła lub margaryny
Wyłożyć na ciasto.
Pianka z galaretki
- 200 ml mleka
- 1 śnieżka na mleko
- 1 galaretka o smaku coli
Jak wam się podoba ?
O takim cieście to jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuję kiedyś ten przepis, pozdrawiam :)
Wow nie znam jeszcze tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawe! Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim cieście, a to oznacza tylko jedno: trzeba zrobić! :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłam bym na pomysł upieczenia cista o smaku coli. :)
OdpowiedzUsuń