Sezon jabłkowy na całego, a dzięki akcji #jedzjabłka, ich popularność znacznie wzrosła. Spokojnie można je jeść, robić przetwory i wypieki nie martwiąc się o koszty. Jak wiadomo te zawsze były niższe od owoców egzotycznych, a wcale nie są od nich gorsze.
Tydzień temu myślałam co by tu upiec z jabłkami ? Może szarlotka - e nie, to jabłecznik - chociaż ucieranych ciast nie lubię, ale tym razem wykorzystałam robot kuchenny, który zrobił to za mnie. A wygląd, smak i piękny zapach tego jabłecznika, jest wart jego przygotowania.
Przepis z bloga arabeskawaniliowa na dużą blachę
Najlepiej żebyście mieli pomocnika do gotowania budyniu i obierania i krojenia na plasterki jabłek, zwłaszcza to drugie, bo jabłka szybko ciemnieją (cukier), ale sami też dacie radę.
Tydzień temu myślałam co by tu upiec z jabłkami ? Może szarlotka - e nie, to jabłecznik - chociaż ucieranych ciast nie lubię, ale tym razem wykorzystałam robot kuchenny, który zrobił to za mnie. A wygląd, smak i piękny zapach tego jabłecznika, jest wart jego przygotowania.
Przepis z bloga arabeskawaniliowa na dużą blachę
Najlepiej żebyście mieli pomocnika do gotowania budyniu i obierania i krojenia na plasterki jabłek, zwłaszcza to drugie, bo jabłka szybko ciemnieją (cukier), ale sami też dacie radę.
- 8 jabłek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe na 0,5 l mleka, czyli potrzebujesz 1 l mleka i 4 łyżki cukru, ugotować wg przepisu na opakowaniu, nie trzeba czekać aż wystygnie.
- 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła czyli 375 g w temperaturze pokojowej
- 6 jaj (białka i żółtka oddzielnie)
- 1 i 1/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, 1/3 albo 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, na to ciasto rozłożyć połowę jabłek w plasterkach. Zalać to całym gorącym jeszcze budyniem. Na budyniu rozłożyć pozostałe jabłka i na to resztę ciasta.
Piecz ok. 1 godzinę w 180 *C.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Inne z jabłkami czyli moje ulubione muffinki
Ciasto zielone jabłuszko
Chcesz co tydzień nowy słodki przepis ? kliknij
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.