Ona Weronika: Ciasto jabłecznik z budyniem

piątek, 24 października 2014

Ciasto jabłecznik z budyniem

piątek, 24 października 2014
Sezon jabłkowy na całego, a dzięki akcji #jedzjabłka, ich popularność znacznie wzrosła. Spokojnie można je jeść, robić przetwory i wypieki nie martwiąc się o koszty. Jak wiadomo te zawsze były niższe od owoców egzotycznych, a wcale nie są od nich gorsze.
Tydzień temu myślałam co by tu upiec z jabłkami ? Może szarlotka - e nie, to jabłecznik - chociaż ucieranych ciast nie lubię, ale tym razem wykorzystałam robot kuchenny, który zrobił to za mnie. A wygląd, smak i piękny zapach tego jabłecznika, jest wart jego przygotowania.

ciasto ucierane z jabłkami

Przepis z bloga arabeskawaniliowa na dużą blachę
Najlepiej żebyście mieli pomocnika do gotowania budyniu i obierania i krojenia na plasterki jabłek, zwłaszcza to drugie, bo jabłka szybko ciemnieją (cukier), ale sami też dacie radę.

  • 8 jabłek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe na 0,5 l mleka, czyli potrzebujesz 1 l mleka i 4 łyżki cukru, ugotować wg przepisu na opakowaniu, nie trzeba czekać aż wystygnie.
Ciasto 
  • 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła czyli 375 g w temperaturze pokojowej
  • 6 jaj (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a później stopniowo przesiane mąki z proszkiem.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, 1/3 albo 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, na to ciasto rozłożyć połowę jabłek w plasterkach. Zalać to całym gorącym jeszcze budyniem. Na budyniu rozłożyć pozostałe jabłka i na to resztę ciasta.
Piecz ok. 1 godzinę w 180 *C.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

ciasto z jabłkami

Inne z jabłkami czyli moje ulubione muffinki
Chcesz co tydzień nowy słodki przepis ? kliknij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lubię kiedy tu jesteś, a jeszcze bardziej kiedy coś piszesz, dziękuje :* i zapraszam częściej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...