To było coś pysznego, efekt zaskoczył nie tylko mnie, takie mięciutkie, pachnące. A cukier z jabłek papierówek pięknie je pokolorował. Bo ten kolor to nie cynamon, ani też kakao, więc musi to być cukier z jabłek. Do tego nareszcie znalazłam idealne foremki, takie na 6 muffinek silikonowe z Biedronki. Koszt jednej to 12 zł, ale warto, bo oszczędza się na papilotkach/papierkach i taka forma jest praktycznie niezniszczalna.
Przepis znalazłam na blogu pieczonetruskawki, tylko podwoiłam składniki
Składniki na 12 muffinek
Jak się przygotowuje muffinki już pisałam wiele razy, to jest dziecinnie proste. W osobnej misce mieszasz składniki suche, a w drugiej misce składniki mokre, i teraz te mokre dodajesz do suchych i mieszasz łyżką, na końcu dodajesz pokrojone jabłko.
Przekładasz do foremek, papilotek, posypujesz kruszonką i pieczesz w 180 *C przez ok. 30 minut.
Dołączyłam do zblogowani.pl i akcji jedz jabłka
Przepis znalazłam na blogu pieczonetruskawki, tylko podwoiłam składniki
Składniki na 12 muffinek
- 200 g jogurtu naturalnego (u mnie polomarket)
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 70 ml oleju
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duże jabłko pokrojone w kostkę (u mnie papierówka)
Jak się przygotowuje muffinki już pisałam wiele razy, to jest dziecinnie proste. W osobnej misce mieszasz składniki suche, a w drugiej misce składniki mokre, i teraz te mokre dodajesz do suchych i mieszasz łyżką, na końcu dodajesz pokrojone jabłko.
Przekładasz do foremek, papilotek, posypujesz kruszonką i pieczesz w 180 *C przez ok. 30 minut.
Dołączyłam do zblogowani.pl i akcji jedz jabłka
Mniami!!!!
OdpowiedzUsuńojejku, ale mi zrobiłaś smaka! Chyba sobie zrobię jutro :p Jestem babeczkowym potworkiem, więc łatwo mnie sprowokować ;)
OdpowiedzUsuń