Jak się macie ? Możecie jeszcze patrzeć na ciasta i inne słodkości ;). Pokażę wam ciasto podobne do legendarnego kopca kreta, bo są banany i śmietana. Jest też, orzeźwiająca cytrynowa galaretka i kwaśny dżem z czarnych porzeczek. Całość tworzy bardzo ładne i smaczne ciasto o oryginalnej nazwie Jamajka.
Przepis z bloga mytastykitchen. Kto chce obejrzeć filmik jak wykonać to ciasto, to odsyłam tutaj do Renaty, która wystąpiła w Hell's kitchen.
Składniki (średnia blacha)
Biszkopt kakaowy
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i dalej ubijać do rozpuszczenia cukru.
Do masy dodać po 1 żółtku i delikatnie wymieszać, następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i budyń czekoladowy w proszku. Delikatnie i dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 *C przez 35-40 minut.
Po upieczeniu czekamy, aż biszkopt ostygnie, ale już teraz możemy rozpuścić galaretki i czekać, aż one też ostygną. Następnie przekrawamy biszkopt na dwie równe części i dolną smarujemy dżemem z czarnych porzeczek, a górną nasączamy sokiem z połowy cytryny 1:1 z wodą. Drugą połowę cytryny wyciskamy i tym sokiem smarujemy połówki lub plasterki obranych bananów i układamy je na spodzie z porzeczkami.
Ciasto musi być w formie, bo trzeba zalać tężejącą galaretką banany i wstawić do lodówki.
Kiedy już galaretka ładnie zwiąże, czas rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i ją ostudzić, teraz możesz ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier i serek waniliowy oraz żelatynę. Połowę albo większą połowę wylać na galaretkę i przykryć pozostałym plackiem, na wierzch resztę masy i tarta czekolada.
Uff ;) mam nadzieję, że dobrze to opisałam i nikt nie będzie miał problemów ze zrobieniem tego ciasta.
Tutaj też jestem ;)
Przepis z bloga mytastykitchen. Kto chce obejrzeć filmik jak wykonać to ciasto, to odsyłam tutaj do Renaty, która wystąpiła w Hell's kitchen.
Składniki (średnia blacha)
Biszkopt kakaowy
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń czekoladowy (na 0,5 l mleka)
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 600 ml śmietanki kremowej 30-36% (użyłam tej w kubku z Biedronki x2)
- 1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g (duże Danio 220 g, trochę trzeba zjeść ;))
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy (najlepiej z tartą wanilią) ok. 10 g
- opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
4 łyżeczki żelatyny (jeśli dodajemy ajerkoniak) - 3 łyżeczki żelatyny (jeśli rezygnujemy z %) rozpuszczone w 1/3 szklanki wody lub mleka
- 1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
- 1 cytryna do bananów i ponczu
- 3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szklakach wody (1 litr i 125 ml)
- dżem z czarnej porzeczki (lub inny, ale myślę, że jak ktoś nie lubi, to może pominąć ten składnik)
- 1/2 lub cała tabliczka czekolady starta na tarce na wierzch ciasta
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i dalej ubijać do rozpuszczenia cukru.
Do masy dodać po 1 żółtku i delikatnie wymieszać, następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i budyń czekoladowy w proszku. Delikatnie i dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 *C przez 35-40 minut.
Po upieczeniu czekamy, aż biszkopt ostygnie, ale już teraz możemy rozpuścić galaretki i czekać, aż one też ostygną. Następnie przekrawamy biszkopt na dwie równe części i dolną smarujemy dżemem z czarnych porzeczek, a górną nasączamy sokiem z połowy cytryny 1:1 z wodą. Drugą połowę cytryny wyciskamy i tym sokiem smarujemy połówki lub plasterki obranych bananów i układamy je na spodzie z porzeczkami.
Ciasto musi być w formie, bo trzeba zalać tężejącą galaretką banany i wstawić do lodówki.
Kiedy już galaretka ładnie zwiąże, czas rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i ją ostudzić, teraz możesz ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier i serek waniliowy oraz żelatynę. Połowę albo większą połowę wylać na galaretkę i przykryć pozostałym plackiem, na wierzch resztę masy i tarta czekolada.
Uff ;) mam nadzieję, że dobrze to opisałam i nikt nie będzie miał problemów ze zrobieniem tego ciasta.
Tutaj też jestem ;)
Wygląda apetycznie. Podsunę przepis mamie, bo lubi piec. ;D
OdpowiedzUsuńmniami!!!
OdpowiedzUsuńFajny tylko jak dla mnie do zmodyfikowania - mniej cukru na przykład ;-).
OdpowiedzUsuń